Verhaal van een ex marechaussee

Gepubliceerd op: 30-7-2021

Droogbloemen verkopen, zalm roken, de makelaardij en een camping beginnen: Jeen deed het allemaal
Jeen Cnossen (69) uit Bemmel gooide zelfs meerdere keren het roer om. ,,Na een tijdje vraag ik me altijd weer af ‘Is dit het nou?’ Als iets goed loopt, vind ik het al gauw saai worden en zoek ik een nieuwe uitdaging. Je moet er wat van zien te maken, vind ik.”
Na een carrière van acht jaar bij de marechaussee waar hij eigenlijk niet echt paste, besloot Jeen een makelaarscursus te doen. De Fries verhuisde naar Arnhem en begon in de jaren 80 zijn eigen makelaarskantoor.
Maar de verkoop van woningen stagneerde en Jeen stopte er weer mee. ,,Dit was het ook niet. Toen heb ik een vrachtwagen gekocht en ben ik een droogbloemenhandel begonnen. Droogbloemen waren in die tijd erg populair. Ik deed een enorme investering, reed samen met een vriend met een volle vrachtwagen naar Berlijn, maar verkocht niets. Het geld ligt op straat, maar je moet het wel zien liggen.”
,,We hielden vol en uiteindelijk hadden we beet. En hoe. Via de eerste bloemenzaak waaraan we leverden, bouwde ik een groot Duits klantenbestand op. Overal is een koper voor, maar de kunst is iemand te overtuigen dat hij bij jou moet zijn. Het huis in Arnhem werd al snel te klein voor alle voorraden.” Na wat zoeken belandden Jeen, zijn vrouw en hun twee kinderen op een landgoed in Bemmel. Groot genoeg voor een bedrijf met 20 man personeel. ,,Het ging zo goed dat ik te lang ben doorgegaan.”
,,Door onze scheiding kwam ik daarna echt in de problemen. Ik raakte zelfs depressief. In de grote schuur van het huis bouwde ik een kamer en begon helemaal opnieuw. Omdat ik mijn schulden wilde afbetalen werkte ik een tijdlang voor de gemeente. Daarnaast ontwikkelde ik mijn eigen procedé om zalm te roken. Ik lever nu aan particulieren en aan de betere restaurants.”
Jeen heeft nog steeds aardig wat land en besloot ook een oude droom waar te maken: een eigen camping met B&B. Hij vertelt graag verhalen, dat heeft hij van zijn vader. Deze hobby kan hij kwijt bij zijn bezoekers en op festivals. ,,Over de geschiedenis van dit landgoed of de oude Friese verhalen die ik nog ken van vroeger. Ik ben positief ingesteld en denk altijd in oplossingen. Ik wil zoveel mogelijk uit het leven halen.”

 

Bron: De Gelderlander

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief