Boot die 13 migranten naar Engeland bracht, is gekocht bij botenhandelaar in Rotterdamse regio

Gepubliceerd op: 11-9-2021

Boot die 13 migranten naar Engeland bracht, is gekocht bij botenhandelaar in Rotterdamse regio
Een rubberboot waarmee 13 migranten op 20 juli het Kanaal overstaken naar Engeland, is gekocht in de buurt van Rotterdam. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News. De botenhandelaar en de Koninklijke Marechaussee wisten niet dat de boot gebruikt werd voor het vervoeren van migranten.
De boot is gespot op helikopterbeelden van 20 juli. Op de beelden is te zien dat de 13 migranten aankomen bij Dungeness in Zuid-Engeland. Normaal gesproken is het moeilijk om de rubberboten terug te vinden, maar deze boot was makkelijker te herkennen aan de oranje kleur en aan een registratienummer. Na weken onderzoek kon Sky News het bootje terugkoppelen aan de Rotterdamse botenhandelaar Hans.
Hans vertelde de Britse nieuwszender dat een koppel, midden dertig, de boot een paar weken eerder kocht voor 700 euro. De vrouw kwam uit België, de man sprak een taal die hij niet kende. Meer wil de verkoper niet kwijt over het koppel, uit angst voor de gevolgen. Om die reden maakt Sky News de achternaam van Hans en de naam van de botenwinkel ook niet bekend.
Hans was niet verrast dat zijn boot gebruikt is voor het vervoeren van migranten. Het is de derde keer in twee jaar dat dit gebeurt. In 2019 kwamen twee - volgens Hans Syrische - mannen onder andere een boot en negen reddingsvesten kopen. Nadat Hans hen had geholpen om de boot in te laden, reden zij weg zonder te betalen. Ondanks dat de mannen op camerabeelden te zien zijn, is het de politie niet gelukt om hen aan te houden.
Sky News meldt dat smokkelaars vaak dezelfde taal spreken als migranten, zodat ze kunnen helpen om de tocht te organiseren. Om te voorkomen dat zijn boten opnieuw door smokkelaars worden ingezet, verkoopt Hans niet meer aan klanten die een taal spreken die hij niet herkent.


Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief