Kranslegging Roermond 2021

Gepubliceerd op: 13-9-2021

Verslag van de bijeenkomst in Roermond:

Herdenking in Roermond verliep plechtig
Vorige week zaterdag kwamen we bijeen in het herdenkingspark Hattem in Roermond. Dit jaar weer geen duizenden Indië- en Nieuw-Guinea-veteranen vanwege COVID-19. Bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 (NIM) waren aanwezig 150 genodigden, onder wie 100 veteranen. De Stichting Marechaussee Contact werd vertegenwoordigd door SMC’er Frans Meijer. Hij legde de SMC-krans. 
Op het NIM staan de namen van de ruim 6000 omgekomen Nederlandse militairen waarvan 60 leden van het Korps Militaire Politie / Koninklijke Marechaussee. Op het ernaast gelegen Monument voor Vredesmissies eveneens een 6-tal KMar-leden:  wmr1 J. Westendorp (1994 – Sinaï), ow H. Eikenboom (1996 -  vm. Joegoslavië), wmr F. Nieuman (19967 – Angola), aoo G.H.A.M Klaassen (1999 – vm. Joegoslavië), ow E. Ronkes (2001 – vm. Joegoslavië) en wmr1 J.H.M. Severs (2004 – Irak). Deze overleden collegae worden in de rondgang naar het NIM nimmer vergeten. 
Voor alle genodigden was er een corona protocol. Je moest bij de entree naast de uitnodiging en een legitimatiebewijs, een bewijs van een coronavaccinatie tonen. Je kreeg dan een oranje bandje om je pols en had toegang tot het terrein en tot de grote tent voor de ontvangst en de nazit. Daar was weer als vanouds erwtensoep met een broodje en na de plechtigheid een nasi-maaltijd met een drankje. Er werden 14 banierdragers opgesteld, voornamelijk van de Bond van Wapenbroeders. De SMC-banier met Jaap Gatsma ontbrak vanwege een foutje in de regie. Ook niet aanwezig was SMC’er Peter Klijn die een functie vervult in de NIM-organisatie. Hij moest verstek laten aan omdat hij door zijn rug was gegaan. Toch was Frans Meijer niet alleen: lkol Richard Badou vertegenwoordigde de IGK en PCKMar genmaj Marty Messerschmidt legde een krans namens de Gouverneur der Residentie. 
Omroep Limburg1 bracht vanaf 13.35 uur een live verslag, dat aanving met het opstellen en verplaatsen van de ceremoniële Militaire en Civiele Cortèges. Voor het leggen van de diverse kransen, sprak de NIM-voorzitter, de legeraalmoezenier in een openingsgebed en de minister van Defensie met de herdenkingstoespraak. Leerlingen van de basisschool Neel lazen een gedicht voor en de stadsdichter verzorgde de declamatie. Het Reuvers Mannekoor en de Marinierskapel deden de muzikale begeleiding. KMar-personeel van de brigades verrichtte enkele beveiligingsfuncties en bezette de ceremoniële dubbelpost op het bordes, zelfs mobiel tot aan de waterrand. Klokslag drie uur vlogen 4 F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht over in de “Missing Man” formatie, altijd spectaculair één straaljager boven het Hattempark met veel gebulder loodrecht omhoog te zien verdwijnen. Kort daarna was de ceremonie ten einde en begaf zich naar de nazit in de tent, waar de minister van Defensie zich ongestoord tussen de veteranen bewoog. Het was weer een heel bewogen jaarlijkse herdenkingsdag. 

Frans Meijer. 

 

Bron: Frans Meijer SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief