Marechaussee te Meppel stond voor een dilemma

Gepubliceerd op: 1-10-2021

Stichting Oud Meppel belicht de historie van de kalkovens en de marechaussee in twee exposities
Bij Stichting Oud Meppel aan de Sluisgracht zijn vanaf 7 oktober twee nieuwe exposities te bekijken. Een betreft De Kalkovens die inmiddels een industrieel monument zijn en de andere gaat over de marechaussee in Meppel.
De kalkovens van weleer hebben een belangrijke industriële bijdrage geleverd voor Meppel en omstreken. Wat begon als een bedrijfje voor bouwmaterialen groeide uit tot een fabriek van een essentieel product, schelpkalk voor de bouw. Voor de oorlog werd de productie al minder en in de jaren zestig viel het stil. Een horecaondernemer verbouwde het complex. Hij integreerde het bijna vervallen monument in zijn plannen om er een restaurant ervan te maken.
De gunstige resultaten van de marechaussee bij het optreden in drie Drentse gemeenten, leidde er in 1889 toe dat de vooringenomenheid die vroeger in het Noorden tegen de marechaussee bestond, in waardering voor het Wapen overging. Vele taken moesten gecombineerd worden met de gemeentelijke politie. Daarnaast was het kazerneleven een soort tehuis voor de gezinnen, privacy was daarom ver te zoeken. De marechaussee heeft vele goede dingen gedaan maar op 2 en 3 oktober 1942 stond men voor een groot dilemma. Bevel uitvoeren of….


Bron: Meppeler Courant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief