Etnisch profileren

Gepubliceerd op: 9-10-2021

Niet enige criterium
In het opinieartikel Etnisch profileren? Doe het niet (2/10) van twee hoogleraren wordt het vonnis van de rechtbank Den Haag over etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee becommentarieerd. Die opinie is gebaseerd op twee feitelijke onjuistheden.
Het artikel neemt ten onrechte tot uitgangspunt dat de rechtbank heeft geoordeeld dat de Koninklijke Marechaussee etniciteit als het enige selectiecriterium mag gebruiken bij vreemdelingencontroles. De rechtbank oordeelt juist dat een keuze om iemand te controleren nooit alleen op etniciteit mag zijn gebaseerd en dat als dit wel gebeurt, de Staat in dat specifieke geval onrechtmatig handelt. Daarnaast leggen de auteurs de rechtbank ten onrechte een in hun ogen zorgelijke en gevaarlijke definitie van etniciteit in de mond. Uit het vonnis blijkt dat die definitie niet afkomstig is van de rechtbank zelf, maar van de eisende partijen in deze zaak, die van de rechtbank vragen om die definitie ook tot uitgangspunt te nemen.
Van hoogleraren die zich mengen in het publieke debat over dit vonnis mag worden verwacht dat zij hun opinie niet baseren op evidente onjuistheden. Zeker niet als zij daaraan de vergaande conclusie menen te moeten verbinden dat de rechtsstaat door dit vonnis in gevaar is.
Jeannette Honée
Persrechter rechtbank Den Haag


Bron: NRC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief