Defensie gaat preventieve drugstesten invoeren

Gepubliceerd op: 5-11-2021

Bij marine, lucht- en landmacht en de marechaussee worden preventieve drugstest ingevoerd. Demissionair minister Kamp (Defensie) wil deze stap nemen nadat de Koninklijke Marechaussee dit jaar 24 militairen heeft gepakt voor harddrugsgebruik.
Met name op Curaçao is het bal. Vorige week hield de KMar veertien verdachten aan; in de zomer arresteerde de militaire politie er ook al vier militairen. Ze behoren allen tot 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel uit Assen. In augustus betrapte de marechaussee aan de poort van de marinebasis in Den Helder tijdens een verkeerscontrole zes militairen op harddrugsgebruik.
Zerotolerancebeleid
Het ministerie van Defensie hanteert een zerotolerancebeleid voor dit soort verdovende middelen. Wie wordt betrapt, wacht ontslag. Dat is omdat anders dan in veel andere beroepen drugsgebruik een direct gevaar met zich kan meebrengen. Bijvoorbeeld tijdens oefeningen en operaties waarbij militairen met scherpe munitie en explosieven werken.
Daarnaast vindt de krijgsmacht het onacceptabel dat militairen drugs gebruiken terwijl ze tegelijkertijd worden ingezet tijdens drugsbestrijdingsoperaties in binnen- en buitenland.
"Het is het topje van de ijsberg"
„Het is het topje van de ijsberg”, zegt de in militaire zaken gespecialiseerde strafpleiter Michael Ruperti die verschillende actuele verdachten bijstaat over het aantal aanhoudingen. „Ik durf op basis van mijn ervaring als advocaat en eerder als medewerker van het OM de stelling aan dat de helft van de leden van infanteriepelotons weleens een pilletje slikt of een snuif neemt.”
Zijn collega Sébas Diekstra onderschrijft dit beeld. De advocaat stelt dat de meeste militairen heel goed weten dat Defensie een zerotolerancebeleid voor harddrugs heeft, waarbij een veroordeling ontslag betekent.
Geestelijke problemen het hoofd bieden
Net als leeftijdsgenoten gebruiken ze desondanks xtc of coke wanneer ze een festival bezoeken. „Het lijkt erop dat drugsgebruik normaal wordt gevonden en dat militairen zich niet in de vrijheid willen laten beknotten dit ook te doen”, zegt Diekstra.
Daarnaast ziet advocaat Ruperti een groep die drugs gebruikt om geestelijke problemen het hoofd te bieden. Zo stond Ruperti militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte bij, die in 2019 werden gepakt wegens drugsgebruik. In de eenheid kwamen twee leden binnen korte tijd om het leven door ongelukken, wat volgens Ruperti grote impact op de naaste collega’s had.
Demissionair minister Kamp zegt geschrokken te zijn van de berichten uit de Antillen. De claim over hoog drugsgebruik binnen infanterie-eenheden stelt hij niet te kunnen bevestigen.
Maatschappelijk probleem
Tegelijkertijd is de situatie in Kamps ogen ernstig genoeg om de stap naar standaard periodieke testen te zetten, zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse korps Mariniers die al heeft. Bij de invoering van het zerotolerancebeleid begin deze eeuw koerste Defensie hier al op. Er werd alleen nooit doorgezet.
„Drugsgebruik is een maatschappelijk probleem dat ook Defensie raakt”, aldus de bewindsman. „Vanuit goed werkgeverschap wil ik dat Defensie preventief gaat testen op drugsgebruik. Dat is belangrijk omdat militairen altijd ingezet kunnen worden en dan onder vaak moeilijke omstandigheden risicovolle werkzaamheden verrichten. Dit doen zij met grote verantwoordelijkheid richting collega’s. Naast goede voorlichting kan preventief testen ons helpen het probleem aan te pakken.”
Het is nog niet duidelijk wanneer met de drugstesten wordt begonnen.

 

Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief