Britten gaven marechaussee informatie over duo uit Dalfsen

Gepubliceerd op: 15-1-2022

Britten gaven marechaussee informatie over duo uit Dalfsen: welke straf dreigt in ‘smokkelzaak’?
De Britse autoriteiten hebben de Koninklijke Marechaussee informatie gegeven over een man en een vrouw uit Dalfsen die vorige week werden opgepakt. Zij worden ervan verdacht zich te hebben voorbereid om migranten vanuit Europa naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. Welke straf hangt hen boven het hoofd? 
Het duo, een 25-jarige man en 32-jarige vrouw, werd afgelopen dinsdag aangehouden. Volgens de marechaussee hadden zij concrete plannen om migranten vanaf het Europese vasteland naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren in rubberen bootjes. Of ze dit vanuit Nederland wilden doen, is nog niet met zekerheid te zeggen. 
,,In dit specifieke geval hebben wij informatie gekregen vanuit de Britse autoriteiten, waarna wij een onderzoek zijn gestart’’, laat woordvoerder Mike Hofman weten. In dat onderzoek kwam de dienst erachter dat de man en vrouw spullen kochten die door migranten worden gebruikt om vanaf het Europese vasteland de zee over te varen, zoals rubberboten, buitenboordmotoren en zwemvesten. 
Uit welk deel van de gemeente Dalfsen het tweetal komt, wil de marechaussee wegens privacyredenen niet zeggen. ,,De plaatsen in de gemeente Dalfsen zijn te klein, waardoor de verdachten te herleidbaar worden.” De 25-jarige man zit nu nog vast, de vrouw is weer op vrije voeten. Waarom die keuze is gemaakt, wil een woordvoerder van het Openbaar Ministerie op dit moment niet nader toelichten.
Arrestaties in Nederland vanwege mensensmokkel: hoe bijzonder is dat? 
Dat gebeurt wel vaker. Vorig jaar heeft de marechaussee zo’n 250 mensen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat is een toename van zo’n veertig procent op het jaar daarvoor. In november werd bijvoorbeeld een 34-jarige man uit Apeldoorn opgepakt, omdat hij samen met een andere man Syrische vluchtelingen over de grens van de Europese Unie zou hebben gesmokkeld. 
Hoe probeert de marechaussee deze mensensmokkelaars op te sporen?
Er wordt geprobeerd om zo hoog mogelijk in criminele organisaties te komen, legt woordvoerder Hofman uit. De marechaussee komt mensensmokkel op het spoor door controles in het grensgebied uit te voeren, zowel aan de lands- als maritieme grenzen. Daarnaast delen en ontvangen zij informatie van verschillende instanties, bijvoorbeeld van de zeehavenpolitie of havenmeesters of van buitenlandse instanties, zoals ook bij de arrestatie van het duo uit de gemeente Dalfsen het geval was. 
Waarom doen mensensmokkelaars dit?
Mensen smokkelen is een lucratieve business, waarmee duizenden euro’s per gesmokkelde migrant te verdienen zijn, stelt de marechaussee. Geld hoeft echter niet de enige reden te zijn om mensen te smokkelen, nuanceert hoogleraar criminologie Richard Staring van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 
,,Geld speelt soms een belangrijke rol, maar soms ook niet. Die grote geldbeluste organisaties heb je er zeker tussen zitten, maar in veel gevallen gaat die mensensmokkel ook om kleine groepjes vrienden, bekenden of familieleden die worden geholpen van A naar B te komen. Een vriendendienst dus, of vanuit humanitaire overwegingen.”
Welke straf zou het duo uit de gemeente Dalfsen kunnen krijgen? 
Het onderzoek in de zaak tegen het Overijsselse duo loopt nog en dus is nog niet exact te zeggen of er een straf komt en hoe hoog die dan gaat zijn. In de basis is de maximale straf voor mensensmokkel nu zes jaar. Dat was eerst vier jaar, maar is in 2016 verhoogd. De straf verschilt uiteraard per zaak, omdat er ook gekeken wordt naar het aantal gesmokkelde mensen en eventuele verzwarende omstandigheden. 
De man en vrouw uit Dalfsen worden verdacht van het voorbereiden van mensensmokkel. Er is niks daadwerkelijk uitgevoerd. Dat zal ook meewegen en waarschijnlijk een lagere straf opleveren áls het tot een straf komt, zegt een woordvoerder van het OM.

 

Bron: De Stentor

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief