Forensisch opsporingsteam KMar naar Oekraine

Gepubliceerd op: 2-5-2022

Terwijl de oorlog in Oekraïne nog in volle gang is, stuurt Nederland een forensisch opsporingsteam naar het land om onderzoek te doen naar oorlogsmisdaden. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, na een verzoek van Oekraïne bij het Internationaal Strafhof. Er zouden daar zo'n zesduizend plekken zijn, waar mogelijk oorlogsmisdaden zijn gepleegd. In de uitzending van NOS Met het Oog op Morgen was Robert van Kapel te gast, van de Koninklijke Marechaussee.


Onderzoek naar oorlogsmisdaden

Bekend terrein
"Het gaat om een team van 30 personen," vertelt Van Kapel. "Dit zijn voornamelijk mensen van de marechaussee, maar ook een patholoog van het NFI, een tolk en bijvoorbeeld iemand van de EOD van Defensie. Zij gaan daar onderzoek doen of er mogelijk oorlogsmisdaden zijn gepleegd."

De marechaussee is wel bekend op dit terrein, zegt hij: "We werken internationaal en zijn al eerder in Oekraïne geweest met de MH17-ramp. Technische recherche is iets wat we op meerdere plekken in Nederland doen, maar we zullen ook mensen gaan horen, en beeldmateriaal meenemen in het onderzoek."

Sporenonderzoek
De marechaussee zal in ieder geval twee weken recherchewerk doen, ze lossen de Franse opsporingsdienst af, en ook de Engelsen hebben aangekondigd om naar Oekraïne te gaan. "We hopen een steentje bij te kunnen dragen, zeker om bewijsmateriaal te vergaren. Maar het is ook een spannende tocht die we daar gaan afleggen."

Het onderzoek zal plaatsvinden in de omgeving van Kiev, vertelt Van Kapel. "Het zullen twee weken van heel intensief werk zijn. Als je praat over forensische opsporing gaat het met name over sporenonderzoek. Dan heb je het over het praten met slachtoffers, zoeken naar munitie, er zullen gesprekken gevoerd worden ter plaatse. Op allerlei manieren proberen we bewijsmateriaal te vergaren, zodat uiteindelijk het Internationaal Strafhof daarmee verder kan."

Bron: NPO1

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief