Rechter tikt burgemeester Haarlemmermeer op vingers vanwege demonstratiebeperking Schiphol

Gepubliceerd op: 4-5-2022

De burgemeester van Haarlemmermeer heeft de Greenpeace-demonstratie op Schiphol op 14 december 2019 te veel beperkt. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland maandag in het voordeel van Greenpeace.
Volgens de rechtbank mocht de burgemeester de demonstratie in Schiphol Plaza verbieden, maar heeft hij te weinig alternatieven geboden om haar toch door te laten gaan. Greenpeace organiseerde in december 2019 een ‘protestival’ op de luchthaven om te protesteren tegen milieuvervuiling van Schiphol. De burgemeester had van tevoren beperkingen opgelegd: er mocht enkel buiten op het Jan Daellertplein worden gedemonstreerd. Op 14 december gingen demonstranten toch ook binnen in Schiphol Plaza protesteren. Daarop kondigde burgemeester Schuurmans een noodbevel af, 26 demonstranten werden gearresteerd.
De bestuursrechter Noord-Holland is van oordeel dat de burgemeester de plicht heeft om demonstraties te faciliteren: Schuurmans had naar alternatieven moeten kijken om de protestactie toch doorgang te laten vinden. Daarin heeft de burgemeester gefaald, aldus de rechtbank, met een onterechte inperking van het demonstratierecht tot gevolg. De rechtbank heeft daarom het besluit van de burgemeester over de bezwaren van betogers vernietigd en zowel de beperkte vergunning als het noodbevel herroepen.


Bron: Het Parool

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief