Graven op oorlogsbegraafplaats Nijmegen beklad

Gepubliceerd op: 4-5-2022

Oorlogsbegraafplaats Jonkerbos in Nijmegen is vannacht beklad. De toegangspoort en meer dan tien graven zijn volgeklad met graffiti.
Graven zijn onder meer beklad met hakenkruizen, leuzen als 'Fuck Poetin', symbolen van het Azov-bataljon en de Oekraïense vlag. Wie daarachter zit, is nog volstrekt onduidelijk.
'Walgelijk'
Burgemeester Hubert Bruls reageert in een schriftelijke reactie op de vernielingen. "Deze actie, door wie het dan ook gedaan is, is op alle mogelijke manieren walgelijk. Zeker op deze dag en op deze plaats; ik verafschuw het en kan er met mijn verstand niet bij dat iemand zoiets doet."
Op 'Jonkerbos War Cemetery' liggen 1643 geallieerde militairen begraven die tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Volgens Omroep Gelderland hangen er geen camera's op de begraafplaats en is het daarom onduidelijk wie de graven heeft vernield.
De politie is vroeg in de ochtend een onderzoek begonnen en heeft de begraafplaats afgesloten. De marechaussee neemt het onderzoek later over, omdat het om een militaire begraafplaats gaat.
Volgens een woordvoerder van de politie is het te vroeg om iets over vermoedelijke daders te zeggen. "De forensische opsporing is nog bezig en er wordt naar beelden uit de omgeving gezocht."

Erg aangeslagen
De graven zijn gemaakt van zacht natuursteen dat met veel beleid moet worden schoongemaakt.
Volgens Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma lijken de bekladders niet goed op de hoogte van de situatie in Oekraïne:
Bekladders lijken Oekraïne slecht te kennen: juiste spelling van linkerleus is 'Slava Ukraini'. Ook lijken ze niet te weten dat het Azov-bataljon nu een gekantelde variant van Wolfsangel gebruikt. Ook swastika werd door nazi's slag gedraaid. 

6 uur geleden
Een van de beheerders van de begraafplaats trof de bekladdingen aan. De beheerders zijn erg aangeslagen, schrijft de regionale omroep.
De politie kan nog niet zeggen of mensen de begraafplaats vanavond mogen bezoeken tijdens de dodenherdenking.


Bron: NOS

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief