Vechtende medepassagiers: ingrijpen of blijven zitten?

Gepubliceerd op: 7-5-2022

De Koninklijke Marechaussee heeft gisteren zes Britten aangehouden na een vechtpartij in een vliegtuig op Schiphol. Op beelden die op Twitter worden gedeeld is te zien hoe de mannen er flink op los slaan. Medepassagiers roepen dat het moet stoppen, maar het ingrijpen laten ze vooral aan het personeel over. Is dat verstandig of moet je als omstander juist ingrijpen?
Het incident gebeurde gisteren op een vlucht van Manchester naar Amsterdam na de landing op Schiphol. "Er zijn twee groepen met elkaar in gevecht gegaan", laat de marechaussee aan EditieNL weten. "Heel heftig voor het personeel en voor de medepassagiers natuurlijk. Als je in zo'n vliegtuig zit is dat heel eng, je kan nergens naartoe. Er zitten gezinnen met jonge kinderen, je voelt je machteloos."
Volgens zelfverdedigingsinstructeur Martijn Bos komt dat gevoel van machteloosheid doordat je in een vliegtuig zit. "Het is anders dan wanneer je in de bus zit. Want die kan stilstaan en je kunt uitstappen. In een vliegtuig kan je niet weg." 
Hij raadt aan om rustig te blijven. "Gedraag jezelf niet als scheidsrechter, maar als mediator. Stel open vragen bijvoorbeeld: wat is er aan de hand en hoe kan ik je helpen? Ga dus niet schreeuwen." Dat kan alleen maar averechts werken. "Want ten eerste wekt dat juist agressie op. Daarnaast heb je als passagier geen autoriteit, waardoor de ander bozer op je kan reageren. Daardoor komt er nog meer emotie en dus meer agressie."
De marechaussee raadt ook aan om zelf niet in te grijpen. "Als passagier moet je altijd zorgen voor je eigen veiligheid. Het cabinepersoneel wordt door de marechaussee opgeleid hoe ze met deze situaties om moeten gaan. Volg vooral de aanwijzingen van het personeel op. Ga niet schreeuwen maar probeer rustig te blijven."

'Agressie neemt toe'
Door de coronamaatregelen is de afgelopen maanden het aantal incidenten toegenomen. Nu de maatregelen afnemen, ziet de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel weer een daling. "Qua incidenten zagen wij dat er tijdens corona een piek was en die piek is nu wel voorbij. Maar we zien in het algemeen wel dat de agressie toeneemt", zegt woordvoerder Ingrid Brama tegen EditieNL.
"Net zoals je dat hoort bij hulpverleners en de brandweer bijvoorbeeld. Het grote verschil is dat wij op kilometers in de lucht hangen en geen kant op kunnen. We worden wel getraind in dit soort situaties, levensecht, met acteurs ook erbij. Dus we weten wat we moeten doen en we mogen ook ingrijpen en hebben daar ook middelen voor."

No-fly-list
De vereniging zou graag zien dat er voor alle Europese vliegtuigmaatschappijen een no-fly-list komt. "Nu is het zo dat iemand die bij de ene maatschappij geweerd wordt, wel via een andere maatschappij kan vliegen. Er mogen geen passagiersgegevens gedeeld worden, maar het gaat ons niet om de passagiersgegevens, maar of iemand fysiek geweld heeft gebruikt en bijvoorbeeld een vechtpartij heeft veroorzaakt."


Bron: RTL Nieuws

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief