Celstraf voor Enschedeër die hongerige Vietnamezen het land in smokkelde

Gepubliceerd op: 3-8-2022

Een Enschedeër (32) moet twintig maanden de cel in voor mensensmokkel van vijf Vietnamezen. De man werd op de N35 bij Enschede langs de kant gezet, waarna de marechaussee hongerige, vermoeide mensen in zijn busje aantrof. Daarnaast lagen er 2.624 joints en hennepgruis in zijn voertuig.
Drie van de vijf mensen in de bus zijn eerder aangetroffen in een hennepkwekerij. Het OM denkt daarom dat de vijf worden tewerkgesteld in de hennepteelt, om zo schulden af te lossen die ze hebben opgebouwd door de smokkel. Zo ligt criminele uitbuiting op de loer.

'Niet bang voor cel'
Volgens de reclassering leidt de 32-jarige een instabiel leven. Hij zit in de financiële problemen, die hij zou hebben 'omdat hij te weinig leefgeld krijgt van zijn bewindvoerder'. Bovendien schrikt de man niet terug van een eventuele gevangenisstraf. Sterker nog, hij verklaart dat een celstraf hem 'rust zou geven.'
Toch was de man behoorlijk zenuwachtig toen de marechaussee hem langs de kant zette, in juni vorig jaar. "Hij was erg zenuwachtig, dit bleek uit trillende handen en wegkijken", verklaart de agent die hem aanhield. De Enschedeër verklaarde dat hij het vijftal 'ergens had opgehaald en weg moest brengen'.
De andere mensen in de auto zeiden dat ze in Amsterdam waren en met de trein naar Enschede wilden reizen, maar de verkeerde trein hadden genomen en zo in Duitsland terecht waren gekomen. De 32-jarige pikte ze vervolgens over de grens op om ze alsnog naar Enschede te brengen.


Bron: RTV Oost

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief