Artikel in de Tubantia over ondermeer het GPT waarin de Marechaussee participeert

Gepubliceerd op: 17-8-2022

Artikel in de Tubantia over ondermeer het GPT waarin de Marechaussee participeert:
Speciaal politieteam controleert en surveilleert in grensgebied Losser: ‘We zijn wél zichtbaar aanwezig’
Volgens Emil Baveld, chef van de politie Noordoost-Twente, is de politie wel degelijk zichtbaar aanwezig in de gemeente Losser. Hij herkent zich niet in de kritiek dat de collega’s aan de andere kant van de grens dat vaker zouden doen.
„We hebben zelfs een speciaal Grensoverschrijdend Politieteam (GPT)”, geeft Baveld aan. „Iemand van ons team zit samen met een Duitse college in de auto. Gezamenlijk surveilleren ze in het grensgebied en controleren ze het grensverkeer. Dat doen we, omdat onze eigen bevoegdheden bij de grens ophouden. Ook de Marechaussee is hierbij betrokken”, legt Baveld uit. Volgens hem doet het grensoverschrijdende team regelmatig ‘goede vangsten’, niet alleen op het gebied van drugs, maar ook bij verkeers- en vuurwerkcontroles, mensenhandel en gezamenlijke controle-acties waarbij bijvoorbeeld ook de Fiod is betrokken.
In een toelichting op vragen van de gemeenteraadsfractie van Burgerforum wordt gesteld dat de overlast door drugsgebruik ‘enorm toeneemt, ook vanuit Duitsland’. Burgerforum krijgt signalen van inwoners van Losser ‘dat de politie aan deze kant van de grens onzichtbaar is en niets doet met meldingen over drugsoverlast, zelfs niet als videobeelden worden bijgevoegd en namen worden genoemd’. Dat ervaren ook raadsleden zelf, onder wie fractievoorzitter Harold Sligman.

Wijkteam met jeugdagenten
In Noordoost-Twente is Losser een van de vier gemeenten met een wijkteam. „Daar maken twee jeugdagenten deel van uit. Zij kennen de jongeren het best en staan in contact met hen”, geeft Baveld aan. De politiechef wijst verder nog op meerdere samenwerkingsverbanden bij de bestrijding van criminaliteit en drugsoverlast. „Zoals met Tactus. De gemeente en haar handhavers kijken natuurlijk ook nadrukkelijk mee en er is tevens contact met de Boa’s”, somt hij op.
Losser neemt bovendien deel aan de zogenoemde ‘Kenniskring bestuurlijke aanpak drugscriminaliteit’ en schuift ook aan bij het overleg met de ‘internationale driehoek’, het overleg tussen de burgemeesters, officieren van justitie en politiechefs aan weerskanten van de grens. Baveld: „Aan beide kanten van de grens wordt gebruikt. We reageren altijd op meldingen. Wat betreft overlast zit er soms verschil in de beleving en werkelijkheid. Wij moeten ons ook aan wettelijke regels houden en kunnen niet zomaar iemand op de kop houden.”


Bron: Tubantia

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief