Nederlandse commando in VS aan verwondingen overleden

Gepubliceerd op: 29-8-2022

De Nederlandse commando die in de nacht van vrijdag op zaterdag (lokale tijd) in de Amerikaanse stad Indianapolis in kritieke toestand naar een ziekenhuis was gebracht, is vannacht aan zijn verwondingen overleden. Zijn familie en collega's waren daarbij. Dat meldt Defensie.
De man werd neergeschoten. Ook twee collega's raakten bij de schietpartij gewond. Hun toestand is onveranderd; ze zijn bij kennis en aanspreekbaar. Over de leeftijd van de overleden commando worden verder geen mededelingen gedaan, laat een woordvoerder van Defensie weten. Ook de leeftijd van de twee gewonde commando's wordt niet bekendgemaakt.
De schietpartij gebeurde in de vrije tijd van de militairen. De commando's zijn op oefening in de staat Indiana. In het hotel waar de schietpartij plaatsvond, verbleven meer Nederlandse commando's. De plaatselijke politie onderzoekt het schietincident.

Marechaussee
Inmiddels zijn drie rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee in Indianapolis aangekomen, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Zij zijn daar om eigen informatie in te winnen. Ter plekke proberen ze te duiden wat er is gebeurd, verduidelijkt de woordvoerder.
De drie rechercheurs starten geen eigen onderzoek, benadrukt de woordvoerder. "We hebben daar geen rechtsmacht." De rechercheurs kunnen indien gewenst de plaatselijke politie wel ondersteunen.
Defensie heeft van de plaatselijke politie nog geen nieuwe informatie gekregen over de voortgang van het onderzoek en eventuele aanhoudingen, zegt de woordvoerder van Defensie.
"Nederland wordt op de hoogte gehouden van het Amerikaanse onderzoek via de Nederlandse politieliaison in de VS, en de rechercheurs van de Marechaussee aldaar", laat de woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee weten.

 

Bron: ANP

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief