Mensensmokkelaars uit Rijswijk en Zoetermeer blijven voorlopig vastzitten

Gepubliceerd op: 6-9-2022

Alicia M. en Cheyenne van der M. blijven voorlopig vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag. De twee vrouwen van 32 en 26 jaar uit Rijswijk en Zoetermeer werden aan het begin van het jaar aangehouden vanwege het smokkelen van ongeveer 400 illegale migranten vanuit het Midden-Oosten naar Europa.
De zaak kwam aan het licht toen in de zomer van 2020 een Nederlandse chauffeur in Slovenië werd aangehouden met tientallen illegale migranten in zijn bestelbus. 'Hier zaten gezinnen met jonge kinderen tussen die onder erbarmelijke omstandigheden werden vervoerd', aldus de marechaussee. Daarna stelde de marechaussee een onderzoek in naar de mensensmokkel.
In januari 2022 hield de politie vijf personen aan, onder wie M. uit Rijswijk en Van der M. uit Zoetermeer. De andere verdachten komen uit Hogerheide en Maastricht. Het vijftal wordt verdacht van het ronselen en aansturen van de chauffeurs die zo'n 400 illegale migranten via de zogenoemde Balkanroute naar Europa hebben vervoerd. Het ging met name om vluchtelingen uit Syrië, Irak, Iran en Afghanistan.
Voorarrest verlengd
Tijdens de pro forma-zitting maandag werd het voorarrest van M. en Van der M. verlengd. Ook werd duidelijk dat de verdachte uit Hogerheide en één verdachte uit Maastricht voorlopig vast blijven zitten. De andere verdachte uit Maastricht kon maandag niet voor de rechter verschijnen. Deze zaak vindt daarom later deze week plaats. Een datum voor de volgende zitting is nog niet bekend.


Bron: Omroep West

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief