Staatssecretaris luistert in Bant naar zorgen inwoners over tweede aanmeldcentrum

Gepubliceerd op: 8-9-2022

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is woensdagavond naar Bant (gemeente Noordoostpolder) gekomen om de zorgen van bewoners over een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers daar aan te horen. Dat zei hij bij aankomst in de plaats in de gemeente Noordoostpolder, waar een informatiebijeenkomst van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is.
Hillie de Jong uit Luttelgeest zal er een petitie overhandigen tegen de komst van het aanmeldcentrum. Die is door bijna 4100 mensen ondertekend. ,,We doen al genoeg”, vindt De Jong. Ze doelt daarbij op het asielzoekerscentrum in Luttelgeest waar duizend asielzoekers worden opgevangen. Op loopafstand daarvan willen het kabinet en het COA daar een tweede aanmeldcentrum realiseren, om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.
De Jong snapt dat er wat moet gebeuren, maar vindt dat Bant niet als oplossing moet worden gezien. Volgens haar is in 2016 afgesproken dat het bij de opvang van duizend asielzoekers in Luttelgeest zou blijven.
Kantoren
Het nieuwe aanmeldcentrum moet plaats bieden aan 250 tot 300 asielzoekers. Zij zullen tijdelijk verblijven in het nieuwe centrum in Bant, voor zij naar een asielzoekerscentrum gaan. Daarnaast komen er kantoren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND en de marechaussee. Initiatiefnemer van de petitie De Jong gelooft er daarom niets van dat het aanmeldcentrum er voor driehonderd asielzoekers komt, die maar kort blijven en snel doorstromen. ,,Je maakt mij niet wijs dat dit allemaal voor driehonderd mensen is.”
Ruim 120 inwoners hadden zich voor de bijeenkomst van het COA aangemeld. Er werd niet massaal geprotesteerd. Van der Burg benadrukte bij aankomst nogmaals het belang van extra aanmeldcentra. ,,Ik heb meerdere aanmeldlocaties nodig en dit is een van de locaties en de meest concrete locatie waaraan wordt gedacht.”
Doorgedrukt
Op de vraag of de komst van het aanmeldcentrum er straks wordt doorgedrukt, ook als de gemeenteraad later besluit dit niet te willen, gaf de staatssecretaris geen antwoord. ,,Ik ga vanavond eerst luisteren en daarna in gesprek met het gemeentebestuur.”
Begin juli maakte Van der Burg bekend dat er in Bant een tweede aanmeldcentrum komt. De gemeente werd overvallen door dat besluit. De Flevolandse commissaris van de Koning Leen Verbeek zou het COA op de vrijkomende locatie hebben gewezen.


Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief