Piloot verdacht van drugssmokkel in Stadskanaal

Gepubliceerd op: 8-9-2022

Piloot verdacht van drugssmokkel in Stadskanaal: 'Toen hij terugkwam had hij die koffer'
Een Serviër is donderdag aangehouden op het vliegveld bij Stadskanaal. De man wordt ervan verdacht drugs uit het land te willen smokkelen. Het bestuur van Vliegclub Westerwolde blijft er rustig onder en is blij met de mogelijke onderschepping.
Een opstijgend sportvliegtuigje vliegt langs een windzak op het vliegveld van vliegclub Westerwolde aan de Aviaweg in Vledderveen, gemeente Stadskanaal.
Volgens de politie werd de Serviër aangehouden op verdenking van het overtreden van de Opiumwet. Op het vliegveld in het dorpje Vledderveen, in het buitengebied van Stadskanaal, troffen agenten hem aan met een verdacht pakket. ,,Vermoedelijk zitten er verdovende middelen in. Wat het precies is, zoeken we uit.’’ Om hoeveel kilo het gaat, kan de woordvoerder niet zeggen.
De politie vond het vluchtplan van de man bijzonder en besloot poolshoogte te nemen, zegt de woordvoerder. De man zou in de periode waarin de politie onderweg was naar het vliegveld korte tijd het vliegveld hebben verlaten. Bij terugkomst werd hij aangehouden, zegt de woordvoerder.

Ultralight vliegtuig
Bestuurslid van vliegclub Westerwolde Kevin Maat is er nuchter over. ,,Je weet: het is een mogelijkheid. We zijn er daarom altijd scherp op, zeker als het om een buitenlands vliegtuig gaat. We hebben nauw contact met de douane. Als we iets verdachts zien, doen we melding.’’
Dat was hier het geval: een buitenlands vliegtuig, met een onbekende man die bovendien een vaag vluchtplan had. Volgens Maat betrof het een zogenaamd ultralight toestel. Daarin kunnen één of twee personen zitten.

Man kwam terug met koffer
Volgens hem is de man nadat hij landde opgehaald met een auto die een buitenlands kenteken had. De man was niet lang weg. ,,Toen hij terugkwam met die koffer, was de politie er.’’
De agenten hebben daarop zijn spullen doorzocht, waarna de man werd aangehouden. Later is de luchtvaartpolitie langs geweest om het vliegtuig te inspecteren en deed de marechaussee het vliegveld aan. ,,Van wat ik begreep was het een behoorlijke vangst.’’

,,Dit is voor ons voor het eerst’’, zegt Maat. Het is vervelend dat alle activiteiten op het vliegveld tijdelijk werden stilgelegd, vindt hij. Toch is hij blij met de vermoedelijke onderschepping op het vliegveld. ,,Sowieso hebben we veel controles om dit te voorkomen. Wij zijn een klein hobbyvliegveld. Criminele activiteiten, dat wil je niet. Ik hoop dat dit ze afschrikt.’’
De Serviër zit nog vast. Vrijdag beslist de rechter-commissaris of hij in afwachting van het onderzoek langer in bewaring wordt gehouden.


Bron: DvhN

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief