Tilburgse marechaussee schoot per ongeluk, nét naast de voet van een collega

Gepubliceerd op: 9-9-2022

ARNHEM – Tegen een 25-jarige marechaussee uit Tilburg, die vorig jaar onbedoeld een schot loste met zijn dienstwapen, is in hoger beroep opnieuw 50 uur werkstraf geëist. Hij raakte de vloer naast de voet van een collega.
De man wordt vervolgd omdat hij een dienstvoorschrift niet zou hebben opgevolgd en daarmee personen en goederen in gevaar hebben gebracht. De man had samen met een collega dienst in Huis ter Heide. De Tilburger vertelde zijn collega over een voorval waarbij iemand een wapen op een merkwaardige manier had vastgehouden.
Om te laten zien wat hij bedoelde, haalde hij zijn dienstwapen tevoorschijn. ,,Ik was in de veronderstelling dat het ongeladen was”, verklaarde de 25-jarige voor het gerechtshof. Om zijn collega gerust te stellen, wilde hij dat laten zien door de slede naar achteren te halen. Maar daarmee laadde hij het pistool, dat halfgeladen bleek, door. Toen hij de trekker overhaalde om het, naar zijn idee ongeladen wapen, te ontspannen, ging het af. De kogel boorde zich in de vloer, op minder dan een meter van de voet van de collega.

Zelfs nog in het wapen gekeken
De militaire rechtbank veroordeelde de Tilburger begin dit jaar tot een werkstraf van 50 uur. Hij zou een dienstvoorschrift niet hebben opgevolgd, waarmee hij bewust het risico op gevaar voor personen en goederen zou hebben aanvaard. Maar daar is de 25-jarige het niet mee eens. Het was volgens hem niet precies duidelijk wat de voorschriften waren en wanneer het wapen geladen moest zijn. Hij verklaarde ook nog in het wapen gekeken te hebben toen hij de slede naar achteren haalde, maar dat er niet veel licht was in de ruimte.
De openbaar aanklager zag geen reden om af te wijken van het vonnis van de rechtbank. ,,Er was helemaal geen noodzaak om het wapen te pakken”, hield de advocaat-generaal de Tilburger voor. ,,U bent lichtzinnig met uw wapen omgegaan, alleen om iets uit te beelden.” De 25-jarige erkende dat hij een vergissing heeft gemaakt. ,,Maar ik heb me altijd aan de regels gehouden.”
De uitspraak van het hof is op 22 september.


Bron: Brabants Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief