Dick Benschop vertrekt als baas van luchthaven Schiphol

Gepubliceerd op: 15-9-2022

SCHIPHOL - Dick Benschop vertrekt als baas van luchthaven Schiphol. Hij heeft zijn functie zelf ter beschikking gesteld, zegt een woordvoerder van Schiphol. De druk op Benschop nam steeds meer toe na maanden van chaos op de luchthaven, vooral als gevolg van personeelstekorten. Onder leiding van Benschop lukte het niet om aan de problemen een einde te maken. Benschop blijft nog wel aan tot er een opvolger is gevonden.
Sinds de meivakantie zijn er aanhoudend problemen op de luchthaven met lange rijen en reizigers die hun vluchten missen. Schiphol kampt onder meer met een tekort aan beveiligers. Ook bij de bagageafhandeling is de situatie nijpend. Een wilde staking van bagage-afhandelaars dit voorjaar was een voorbode voor een zomer vol problemen en vertragingen. Om personeel te behouden, deelde Schiphol een zomertoeslag uit. Maar deze regeling liep per september af, waarna veel medewerkers alsnog besloten hun heil elders te zoeken. Dit had opnieuw grote problemen tot gevolg.
Luchtvaartmaatschappijen was deze zomer ook gevraagd om het aantal vluchten te verminderen om de drukte het hoofd te kunnen bieden. Dat was ook afgelopen maandag nog het geval. Het was zo druk op de luchthaven dat opnieuw mensen hun vlucht misten.
Benschop stelt in een reactie dat er veel aandacht, en ook kritiek, is voor de manier waarop Schiphol de problemen aanpakt. Hij wijst daarbij op zijn verantwoordelijkheid als topman. „Ik maak op eigen initiatief plaats om Schiphol de ruimte te geven een nieuwe start te maken. Ik wil niet dat de aandacht voor mijn persoon een belemmering voor Schiphol gaat vormen”, aldus de vertrekkend topman. „De situatie op Schiphol en wat dat betekent voor onze reizigers en medewerkers gaat mij aan het hart. Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar we zijn er nog niet. Ik hoop wel dat het snel beter gaat. Ik hou van Schiphol. Leidinggeven aan dit bedrijf was voor mij een grote eer.”
Benschop was sinds 1 mei 2018 de president-directeur van Schiphol. De voormalig staatssecretaris en oud-topman van Shell Nederland volgde destijds Jos Nijhuis op.

Harbers niet op hoogte
,,Ik denk dat bij alles wat er speelt, het hem siert dat hij deze stap zet”, zegt Mark Harbers, de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Hij hoorde donderdagochtend - naar eigen zeggen - tijdens een Kamerdebat van het voornemen van de Schipholtopman om op te stappen. Een woordvoerder van Harbers kan niet aangeven hoe laat dat exact was, maar zegt dat dat gebeurde ’in de loop van de ochtend’.
Kamerleden willen echter ’van minuut tot minuut’ weten wanneer Harbers (en de aandeelhouder, het ministerie van Financiën) op de hoogte is gebracht van de voornemens van Benschop. Dit omdat Benschop woensdagavond al bij de raad van commissarissen zijn functie ter beschikking stelde en daarmee werd ingestemd. Donderdagochtend werd er vervolgens in de Tweede Kamer nog gedebatteerd over Schiphol en over de positie van Benschop. Harbers liet over een eventueel vertrek tijdens het debat niets doorschemeren, terwijl hij daarover door Kamerleden meermaals werd bevraagd.


Escalatieladder
Harbers heeft zich publiekelijk altijd afzijdig gehouden als het ging om de positie van Benschop en liet het oordeel daarover aan de raad van commissarissen van de luchthaven. Een goed ingevoerde Haagse bron meldt echter dat Harbers zich met zijn medewerkers op de achtergrond wel degelijk bezig hield met de positie van Benschop en bij Kamerfracties aanklopte om over de positie van de Schipholtopman te spreken. Een tweede ingewijde bevestigt dit, maar Harbers’ woordvoerder ontkent dat.
Een andere Haagse bron zegt dat Harbers’ ministerie ook ingreep bij een onderzoek naar de drukte op Schiphol. Dit onderzoek zou eerst door Schiphol zelf worden uitgevoerd, maar na tussenkomst van het ministerie wordt dit nu door een onafhankelijke partij gedaan. Een ingewijde noemde dat een ’stapje op de escalatieladder’.


Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief