Bits of the Benelux: Prinsjesdag vieren in Nederland

Gepubliceerd op: 20-9-2022

Prinsjesdag, of zoals de Nederlanders zeggen, “Prinsjesdag”, wordt jaarlijks gehouden op de derde dinsdag van september.
Hoewel het geen officiële feestdag is, beschouwen veel Nederlanders het toch als een belangrijke culturele en politieke gelegenheid. Vandaag (ook bekend als Prinsjesdag) markeert het begin van een nieuw parlementair jaar, evenals wanneer de regering haar begrotingsplannen en verwachte inkomsten en uitgaven voor het komende fiscale jaar bekendmaakt.

De naam
Oorspronkelijk werd Prins Willems vijfde verjaardag gevierd met Prinsjesdag. In de 18e eeuw, tijdens de Franse bezetting, was Prinsjesdag een van de meest populaire volksfeesten omdat het aanhangers van de Nederlandse monarchie in staat stelde om hun loyaliteit aan het koningshuis te blijven betuigen. Oranje Nassau.
Sinds 1814 wordt Prinsjesdag gebruikt om de eerste officiële dag van het parlement aan te duiden. Er is geen historische context of officiële overheidsdocumenten die verklaren waarom Prinsjesdag de Dag van de Tweede Kamer wordt genoemd.

Derde dinsdag van september
Moderne Prinsendag werd voor het eerst gehouden op de eerste maandag van november en later op de derde maandag in oktober.
Dit tijdsbestek was echter te kort om de rijksbegroting voor 1 januari op te stellen en daarom werd Prinsjesdag in 1848 verschoven naar de derde maandag van september.
Een aantal Tweede Kamerleden was tegen het houden ervan op maandag, omdat het zou betekenen dat buiten Den Haag wonende mensen op zondag zouden moeten reizen. Christelijke politici waren fel gekant tegen reizen op zondag omdat het als een vrije dag wordt beschouwd.
Vanwege het verzet wordt Prinsjesdag 1887 op de derde dinsdag van september gehouden.

koninklijke processie
Prinsjesdag festiviteiten beginnen met de koninklijke stoet, als koning Willem-Alexander en koningin Maxima het Nordende Paleis (een van de drie officiële paleizen van het Nederlandse Koninklijk Huis) in Glasscoach verlaten met kroonprinses Catharina-Amalia.
De stoet eindigt normaal gesproken in de Ridderzaal in Den Haag, maar dit jaar eindigt deze bij het Koninklijk Theater vanwege de bouwwerkzaamheden in de omgeving.
Een van de meest zichtbare delen van het publiek op Prinsjesdag is de koninklijke processie, waarbij toeschouwers langs de weg in de rij staan ​​om de parade te bekijken.
De stoet omvat, naast leden van het koninklijk huis, officieren van het koninklijk huis, de cavaleriepolitie en een divisie en verschillende militaire eenheden.
De processie wordt meestal geleid door Johann Willem Frieso’s Koninklijke Militaire Corps, met militairen van de Cavalerie, Regiment van Grenadiers, Jagers en de Koninklijke Marechaussee (Nederlands: Koninklijke Marechaussee, of KMar) om een ​​ere-escorte te vormen.
Tijdens de hele processie is muziek te horen, aangezien er veel militaire bands en muzikanten langs de route staan.
Honderden militairen van alle takken van de Nederlandse krijgsmacht staan ​​ook langs de hele paraderoute om de Glazen Koets en de Koning te groeten.

Troon- en budgettoespraak
Zodra de processie het podium bereikt, ontmoeten de koning en de koningin hun ministers, ministers van staat, parlementsleden en vooraanstaande gasten.
Dan opent de nieuwe Parlementaire Generaal Koning met het voorlezen van de Troonrede. De brief behandelt de huidige staat van het land en presenteert het programma van de regering voor het komende jaar.
Na de toespraak bracht de minister-president de ceremoniële tas naar de Tweede Kamer om te beginnen met de beraadslaging over de begroting. Deze tas bevat de rijksbegroting en de voorgestelde begrotingsnota voor het komende jaar.
In de begrotingsnota schetst het kabinet haar financiële plannen en schetst zij de verwachte inkomsten en uitgaven voor het komende jaar.
Inkomsten in Nederland komen vooral uit belastingen en premies sociale verzekeringen en andere bronnen zoals de verkoop van aardgas.
Wat de uitgaven betreft, documenteert de regering hoeveel zij van plan is uit te geven aan programma’s als onderwijs, sociale zekerheid, gezondheidszorg en veiligheid. Daarnaast bespreekt het de (inter)nationale economische situatie en geeft het een indicatie van de Nederlandse financiële situatie.

militaire link
Bij koninklijke en nationale gelegenheden speelt het Nederlandse leger een belangrijke ceremoniële rol.
De eenheden van Marine, Landmacht, Luchtmacht en KMar voeren uiteenlopende taken uit en dienen als visueel “visitekaartje” van Nederland.
Deze nauwe band tussen de krijgsmacht en het Koninklijk Huis is te zien tijdens grote evenementen zoals koninklijke begrafenissen, kroningen, Nationale Dodenherdenking en Prinsjesdag.
Een van de unieke rituelen op Prinsjesdag is de saluutschoten van de rijdende artillerie, ook wel bekend als “Gele Rijders”. Beginnend met het vertrek van de koninklijke stoet uit het Nur al-Din-paleis en op de terugweg na de toespraak van de koning, losten de artilleristen elke minuut een schot.

hoedenparade
Een ander hoogtepunt van Prinsjesdag voor het gewone volk is de Hoedenparade.
Een vrij recente traditie, sinds 1977 dragen aanwezigen op de Troonadres prominente hoeden om op te vallen, als eerbetoon aan de koningin, of zelfs om politieke uitspraken te doen.
Volgens sommige Nederlandse media geeft de maat van de dameshoeden de Nederlandse economische situatie dat jaar weer.


Bron: Klazienaveen

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief