DSI-agent die gijzelnemer Apple Store aanreed onderscheiden met Amsterdamspeld

Gepubliceerd op: 23-9-2022

Een agent van de Dienst Speciale Interventies (DSI) heeft donderdag de Amsterdamspeld ontvangen uit de handen van burgemeester Halsema voor zijn ‘heldhaftige optreden’ tijdens de gijzeling in de Apple Store. Hij was de persoon die de gijzelnemer aanreed, waarmee de levensbedreigende situatie aan het Leidseplein werd beëindigd.
De gijzeling die bijna zes uur duurde, werd gestopt toen de gijzelnemer (een 27-jarige Amsterdammer) met een politieauto werd aangereden.
De Amsterdamspeld is bedoeld voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving. De DSI-agent krijgt de onderscheiding omdat hij met een ‘cruciale interventie’ de gijzeling kon beëindigen toen gijzelnemer Abdel Rahman Akkad (27) het pand van de Apple Store omstreeks half elf ‘s avonds verliet om het flesje water waar hij om had gevraagd, aan te pakken. Het gegijzelde slachtoffer, een 44-jarige Bulgaar, wist zich te ontworstelen en weg te rennen, waarop de DSI-agent met een auto vol gas op Akkad inreed. Die raakte daarop buiten bewustzijn en overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Volgens het Openbaar Ministerie, dat onderzoek deed naar de actie van de agent, was zijn handelen gerechtvaardigd omdat hij daarmee een einde maakte aan een levensbedreigende situatie voor de Bulgaarse man en de agenten die achter de verschillende politievoertuigen waren opgesteld. Omdat de gijzelaar explosieven droeg, was het gebruik van een dienstwapen geen optie en de keuze om hem aan te rijden ‘meer passend.’

Heldenspeld
Ook 23 andere hoofdrolspelers ontvingen donderdag een onderscheiding, de Heldenspeld. Deze is twee jaar geleden in het leven geroepen om groepen of individuen in het zonnetje te zetten die zich hebben ingezet voor de stad. Het gaat om politieagenten die werkten bij verschillende afdelingen en diensten, en die ‘allen een stap naar voren hebben gezet op het moment dat het nodig was, soms zelfs met gevaar voor eigen leven.’


Bron: Het Parool

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief