Jongeren weerbaarder maken?

Gepubliceerd op: 23-9-2022

Jongeren weerbaarder maken? Laat ze dan ‘drillen’ door militairen: ‘Kom achter je scherm vandaan!’

De jeugd mag best wel wat weerbaarder worden. En hoe doe je dat beter dan tweehonderd jeugdigen af te laten beulen door militairen van de landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee? ‘Kom achter je scherm vandaan!’
Rollen, apenhangen, buikspieroefeningen, rugby, de tegenstander ‘uitschakelen’. Het is een fysiek maar óók mentaal zware dag voor tweehonderd leerlingen tussen de 16 en 20 jaar op sportpark Galecop in Nieuwegein. Ze zijn afkomstig van verschillende opleidingen uit de regio. ,,Het is de bedoeling dat ze denken: ik merk iets aan mezelf. En nu?”, aldus majoor Francke van de Koninklijke Landmacht.

Iemand uitschakelen
Gehuld in een uniform mét baret staat de majoor op één van de sportvelden van Sportpark Galecop. Hier gaat het zometeen gebeuren: de landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee gaan jongeren van Nieuwegeinse scholen, in het kader van de Nationale Sportweerk, eens laten zien hoe het is om militair te zijn. ,, Het idee is dat de weerbaarheid naar boven komt tijdens de activiteiten, want hoe zet je bijvoorbeeld door als je moe bent? Of als het écht zwaar wordt?”
Tijdens het terreinwerk van de landmacht ligt de nadruk vandaag op samenwerken. De marechaussee laat juist zien hoe je iemand kunt uitschakelen en de mariniers oefenen met zelfverdediging. Daarnaast is er een psychologische proef, onder leiding van psychologen, want: wat is er eigenlijk de theorie achter ‘weerbaarheid‘?

Noaar Khazal (17) uit Lexmond heeft zelfs nog nooit van het woord gehoord. Hij doet havo op het Oosterlicht College in Nieuwegein en denkt dat hij wel klaar is voor de uitdaging. ,,Of ik tegen een stootje kan? Geef me maar een klap!”

Uitdaging
Fysiek wordt het misschien wél een uitdaging. Ondanks dat Khazal zichzelf redelijk fit vindt, doet hij op dit moment niet aan sport. Hij denkt eraan om te gaan voetballen. En er is een andere motivatie om mee te doen: ,,In de toekomst wil ik misschien wel bij Defensie. Ik ga vandaag kijken of het iets voor mij kan zijn.”

Voor Femke Veenhuizen (16) uit Utrecht is het in elk geval niks, denkt ze. Zij volgt een opleiding aan de Sportacademie en wil graag fysiotherapeut worden. ,,Als militair moet je je aan allerlei regeltjes houden. Dat past niet zo bij mij.”

Wie wél van regeltjes houdt, is Noah Kleefstra (17) uit Houten. Sterker nog: hij wil na zijn opleiding aan de Sportacademie naar de politie. Hij doet mee aan de sportdag omdat het ‘verplicht’ is. ,,Maar de meesten, ik ook, komen alleen als ze het leuk vinden.”

Zware dag
Kleefstra gaat ervanuit dat het een zware dag wordt. ,,Zowel fysiek als mentaal, maar het wordt denk ik ook leuk.” Gelukkig is hij al fit; hij klimt twee keer in de week. Als voorbereiding heeft hij in elk geval veel eten en drinken meegenomen. ,,Fysiek kan ik het wel aan, denk ik.” En mentaal? Hoe weerbaar is hij? ,,Dat weet ik niet, daar kom ik vandaag achter, denk ik.”

Tijdens deze dag willen NOC*NSF en de gemeente Nieuwegein jongeren ‘weerbaarder maken door middel van bewegen’. Volgens John van Engelen, wethouder sport van de gemeente Nieuwegein, is het goed om te laten zien hoe belangrijk bewegen is. ,,Jeugd, kom achter je scherm vandaan en ga flink aan de gang, is voor mij het thema vandaag. Klimmen, klauteren, hardlopen. Het is héél belangrijk dat je actief blijft.”

De jeugd in Nieuwegein is volgens hem best weerbaar, maar kan nóg weerbaarder. ,,Je kunt geestelijk en fysiek weerbaar worden, daar moet je de balans in vinden. Wij hopen dat er na vandaag zaken bij mensen naar boven komen. Dat ze denken: wat was dit zwaar, maar óók lekker. Ik hoef niemand uit te leggen hoe belangrijk bewegen is voor ontspanning en de gezondheid.”

 

Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief