Honderden manschappen nodig om grenscontroles op Schiphol te bemannen.

Gepubliceerd op: 19-11-2022

De lange rijen op Schiphol worden niet opgelost door alleen meer beveiligers aan te trekken. Ook de Koninklijke Marechaussee, verantwoordelijk voor de grenscontroles, komt honderden arbeiders te kort, zegt een insider tegen De Telegraaf.
“Structureel zijn het zo’n twee- tot driehonderd” openstaande vacatures bij de Koninklijke Marechaussee, aldus de insider. De Marechaussee is een politiekorps dat werkt als onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht en verantwoordelijk is voor de grensbewaking, ook op luchthavens.
Het oplossen van het personeelstekort bij de luchthavenbeveiliging op Schiphol zorgt er volgens bronnen voor de krant dan ook alleen maar voor dat de lange rijen passagiers van de veiligheidscontroles naar de paspoortcontroles verschuiven.
De MarVer, de vakbond van de Koninklijke Marechaussee, bevestigde het personeelstekort, al kon voorzitter Sven Schuitema de krant geen exacte cijfers geven. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigde ook dat er personeelstekorten zijn bij de Marechaussee, maar wil ook geen cijfers geven.
Schiphol is een van de meest zichtbare voorbeelden van wijdverspreide personeelstekorten in Nederland. De luchthaven kampt sinds april met urenlange wachtrijen bij veiligheidscontroles en heeft luchtvaartmaatschappijen meerdere keren moeten vragen om het aantal vertrekkende passagiers te verminderen.
De Nederlandse arbeidsmarkt is op dit moment extreem krap, met veel meer vacatures dan werkzoekenden. Al waren er tekenen dat de markt in het derde kwartaal wat losser werd doordat de leegstand afnam en de werkloosheid licht steeg, meldde het CBS eerder deze week.
Aan het einde van het derde kwartaal waren er 121 vacatures per 100 werklozen, tegen 143 vacatures per 100 werklozen in het tweede kwartaal.


Bron: De Hoevelaker

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief