Ad rolde criminele organisaties op en is nu vertrouwenspersoon

Gepubliceerd op: 23-11-2022

Ad rolde criminele organisaties op en is nu bij ZVS vertrouwenspersoon: ‘Zelfs mijn vrouw wist niks’
Hij werkte jarenlang in de bestrijding van internationaal zwaar georganiseerde criminaliteit en leidde grote onderzoeken naar mensensmokkel. Als vertrouwenspersoon bij ZVS weet Ad P. (62) dus wat geheimhouding en vertrouwen betekent. ,,Maar dat is bij een zwem- en waterpolovereniging niet makkelijker dan bij de Koninklijke Marechaussee.”
Het was niet om ermee te koop te lopen. Dat heeft Ad nooit gedaan. Toch vond hij het nodig om in het clubblad van ZVS zijn ervaring bij de Koninklijke Marechaussee te noemen, toen hij eerder dit jaar zichzelf als vertrouwenspersoon introduceerde. ,,Het kan voor mensen met een persoonlijk probleem een hele stap zijn om jou te benaderen”, zegt Ad. ,,Zeker in een dorp als ’s-Gravendeel, waar mensen elkaar goed kennen. Als mensen dan toch die stap zetten, moeten ze weten dat dat kan zonder dat daar iets over naar buiten komt.”
Mijn vrouw wist niet altijd waar ik was en wat ik precies aan het doen was. Ze wist mijn telefoon­num­mer en waar mijn bureau stond

Ad P.
Geheimhouding is Ad wel toevertrouwd. De gepensioneerd officier werkte bijna zijn hele carrière in de recherche, waarbij hij zich de laatste vijftien jaar bezighield met de bestrijding van internationaal zwaar georganiseerde criminaliteit. Ad was gespecialiseerd in de aanpak van mensensmokkel, zat daarvoor om de twee weken in het vliegtuig om ‘zijn mensen’, in het buitenland gepositioneerde politiefunctionarissen, te bezoeken.

Kindersmokkel
Geen baan om thuis aan de dis honderduit over je dag te vertellen, terwijl je bezig bent met het oprollen van een organisatie dat vanuit India via Nederland kinderen naar Amerika smokkelt. Een onderzoek dat vier jaar duurde. ,,Mijn vrouw wist niet altijd waar ik was en precies aan het doen was. Dan belde ik naar huis en zei: ‘De komende dagen moet je niet op me rekenen’. Dan wist ze voldoende. Maar wat ik aan het doen was, wist ze eigenlijk ooit. Ze wist waar mijn telefoonnummer en waar mijn bureau stond.”
Het is twee jaar geleden dat de voormalig preses en secretaris van ZVS door voorzitter Cees van Helfteren gevraagd werd als vertrouwenspersoon. Niet dat er toen problemen waren. ,,Ik ben tot op heden nog niet ingezet.” Wel was de positie vacant en wil de club leden een veilige sportomgeving bieden. En daarin horen agressie, geweld, pesten, discriminatie, criminaliteit en (seksuele) intimidatie niet thuis. Uit voorzorg is in Ad P. nu een aanspreekpunt met geheimhoudingsplicht beschikbaar.

Onafhankelijk
Mochten leden zorgen hebben, dan ligt voor hem een adviserende, bemiddelende en ondersteunde rol weggelegd. Dat doet Ad, voor zijn onafhankelijkheid, bewust op afstand. ,,Ik ben niet actief lid, sta ook niet bij het zwembad om me te laten zien of mensen te vragen hoe het gaat. Ik volg de vereniging op afstand, ben dus passief. Als er wat is, kan ik actiever worden. Mensen zullen zelf de eerste stap moeten zetten. Daar sta ik ook open voor.”

We zijn een kleine club waar de sociale controle redelijk hoog is. Als je iets niet zou vertrouwen, heb je dat waarschijn­lijk wel in de gaten

Ad P.
Uit voorzorg heeft Ad met het bestuur, uiteraard, het veelbesproken thema grensoverschrijdend gedrag behandeld. ,,We hebben ons afgevraagd: wat zien wij nou binnen onze vereniging. We zijn een kleine club waar iedereen elkaar kent en de sociale controle redelijk hoog is. Als je iets niet zou vertrouwen, heb je dat waarschijnlijk wel in de gaten. Daardoor hebben wij nooit aanleiding gehad om in die richting actieve stappen te zetten.”
Of geheimhouding bij de marechaussee nog moeilijker is dan bij een zwem- en waterpolovereniging? Nee, is Ad  overtuigd. ,,Het enige waar je in beide gevallen altijd voor moet waken, is dat je je andermans problemen – hoe erg ook – niet persoonlijk moet aantrekken. Ik waak er zelf voor deelgenoot te worden, anders heb ik die afstand niet en wordt geheimhouding moeilijker. Dat werkt niet.”


Bron: Clubblad ZVS

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief