Axel G. had flinke voorraad wapens als 'uit de hand gelopen hobby', OM is bezorgd

Gepubliceerd op: 2-12-2022

Een flinke voorraad antieke wapens en munitie op de logeerkamer bij zijn moeder is volgens de 29-jarige Alex G. een uit de hand gelopen hobby. Deze zomer ontdekte de politie een jachtgeweer, startrevolvers en alarmpistolen en 1153 kogels op zijn kamer in Rijsenhout. Het OM maakt zich zorgen, terwijl Axel zich van geen kwaad bewust was. 
"Die wapens zijn gewoon mooi om aan de muur te hangen", vertelt Axel vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak. De 29-jarige man uit Rijsenhout wordt eind mei dronken op Schiphol aangehouden omdat hij daar voor overlast zorgde. De Koninklijke Marechaussee vindt in zijn rugzak een vouwmes en munitie waarop de politie besluit verder onderzoek te doen bij zijn moeder thuis, destijds zijn onderkomen. 

Jachtgeweer, revolvers en een katapult
De politie vindt daar een jachtgeweer, meerdere (start)revolvers, alarmpistolen, een vlindermes, boksbeugels en een katapult. Hoewel Axel bevestigt dat het om zijn wapens gaat, weet hij niet meer hoe hij daar aan is gekomen: "Daar heb ik geen actieve herinnering aan."
"Zelf ben ik ook geschrokken van de hoeveelheid kogels die ik had"

Axel G.
Naast de wapens worden 1153 kogels aangetroffen, daarbij zijn er volgens het OM ook aanwijzingen gevonden voor een wapen en/of munitiehandel. Op een gevonden envelop staan rekensommen die volgens Axel heel onschuldig zijn: "Dat waren rekensommen voor het bijklussen." Op de vraag van de rechtbank waarom daar ook termen als '9mm' en '.31', op stonden, ontkent hij dat dat om kogels zou gaan. "Zelf ben ik ook geschrokken van de hoeveelheid kogels die ik had", vertelt hij. "Het was meer dan ik had verwacht."

Gevangenisstraf
Na zijn aanhouding zit Axel G. tot begin november in voorlopige hechtenis. "Ik heb de hele zomer vastgezeten", vult hij aan. Zijn advocaat van Haasteren vertelt: "Maar, hij heeft zich daar goed gedragen en kreeg zelfs enkele vrijheden. Complimenten daarom voor het Openbaar Ministerie die ook pleitte voor een schorsing van zijn voorlopige hechtenis." 
Wel neemt het Openbaar Ministerie hem kwalijk die wapens in bezit te hebben gehad en vroeg daarom om een gevangenisstraf van 330 dagen, waarvan 173 voorwaardelijk. Mocht de rechtbank met de strafeis instemmen hoeft G. alsnog niet terug naar de gevangenis. G. zat al 157 dagen vast tijdens zijn voorarrest. 
Verder vraagt het OM om een geldboete van bijna 2.000 euro, iets waar Axel en zijn advocaat niet positief tegenover staan: "Ik loop al achter met mijn toeslagen, met zo'n boete zou ik alleen maar verder in de geldproblemen komen", aldus Axel G. 

De rechtbank doet half december uitspraak in de zaak. 

 

Bron: NH Nieuws

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief