Modernisering voor ME in grillige tijden: politiechef Paauw kijkt naar wapens

Gepubliceerd op: 3-12-2022

DEN HAAG - In de strijd tegen steeds beter georganiseerde en bewapende relschoppers moderniseert de politie de Mobiele Eenheid (ME). Volgend jaar worden de training en tactieken van de ME vernieuwd. Ook aanvulling van eventuele niet-dodelijke wapens is een optie. Dat zegt politiechef Frank Paauw in een interview met De Telegraaf.
De afgelopen twee jaar hebben meer demonstraties plaatsgevonden dan in de jaren ervoor. Een deel ervan mondde uit in rellen, waarbij agenten genoodzaakt waren te schieten, zoals in Rotterdam vorig jaar. „Vuurwapengebruik brengt ongewenste risico’s met zich mee. Tussen de lange wapenstok en het pistool heeft de ME’er op zulke momenten geen alternatief”, zegt Paauw.
Hoewel een onderzoek in opdracht van de politietop stelt dat er geen noodzaak voor niet-dodelijke geweldsmiddelen is, ziet de politiechef dat ruimer. „Als je kijkt naar de incidenten is de aanschaf niet te rechtvaardigen, maar wel als je de trends ziet. De samenleving verhardt en onze ME wil ik daarom toekomstbestendiger maken.”


Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief