Syriër in Bodegraven aangehouden voor mensensmokkel

Gepubliceerd op: 21-1-2023

BODEGRAVEN - Een 31-jarige Syriër is vorige week in zijn woning in Bodegraven aangehouden voor mogelijke mensensmokkel. Volgens het Openbaar Ministerie zou de man zes landgenoten Nederland hebben binnengesmokkeld en bij twee Syriërs een poging hiertoe hebben gedaan.
De Koninklijke Marechaussee kwam de verdachte vorig jaar al op het spoor. De Syriër verbleef op dat moment nog in een asielzoekerscentrum in Overloon. De man zou op bestelling valse documenten, waaronder Syrische paspoorten, doktersverklaringen en eigendomsverklaringen regelen via familie in het buitenland. Deze documenten werden gebruikt om illegaal toegang tot Nederland te krijgen.
De man uit Syrië kreeg halverwege 2022 een woning toegewezen in Bodegraven. Niet lang daarna werd de man voor het eerst aangehouden. Bij de doorzoeking van de woning in Bodegraven werden onder meer mobiele telefoons en contant geld in beslag genomen.
Belastende chatgesprekken en filmpjes
Na het verhoor door de politie werd de man weer vrijgelaten. Wel bleef hij verdacht en bleef de marechaussee verder onderzoek doen naar de 31-jarige man. Er werden onder meer belastende chatgesprekken en filmpjes van gesmokkelden op de telefoons gevonden.
Op basis van dit onderzoek is de man op 10 januari opnieuw aangehouden. Het Openbaar Ministerie maakte vrijdag bekend dat het voorarrest van de Syriër drie dagen later al met twee weken is verlengd.

 

Bron: Omroep West

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief