Geen vervolging na ongeluk met heftruck op Vliegbasis Leeuwarden

Gepubliceerd op: 21-1-2023

Wel strafbaar feit, geen vervolging na ongeluk met heftruck op Vliegbasis Leeuwarden. Hoe kan dat?
Niemand wordt vervolgd na het ongeluk met een vorkheftruck op Vliegbasis Leeuwarden, vorig jaar april, ook al is er mogelijk sprake van een strafbaar feit.

Dat maakt het Openbaar Ministerie Oost-Nederland bekend, na een langdurig onderzoek naar de zaak.

Het ongeluk gebeurde op 25 april 2022, de uitkomst van het onderzoek werd vorig jaar al verwacht. Tijdens het onderzoek werden drie militairen op de basis geschorst. Een van hen is sinds enkele maanden weer aan het werk.

Op die maandagavond gebeurde er tijdens een squadronfeest op de basis een ongeluk met een vorkheftruck. Dadelijk erop werden twee F-35-piloten met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Al waren er al snel geruchten over de toedracht, Defensie hield het bij de mededeling dat er ,,niet tijdens werkzaamheden’’ iets met de heftruck was gebeurd.

,,Er is gekeken naar verschillende strafbare feiten uit het militaire strafrecht en uit de wegenverkeerswet. Uiteindelijk was er mogelijk bewijs ten aanzien van één strafbaar feit’’, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie nu weten. Om welk strafbaar feit het gaat, wordt niet bekendgemaakt.

Zware verwonding
Twee militairen zijn als verdachten gehoord, maar het Openbaar Ministerie gaat niet vervolgen. Voor een van de twee geldt dat hij al geschorst is geweest. De ander is zo zwaar gewond geraakt ,,door het strafbare feit waar hij zelf aan heeft bijgedragen’’ dat vervolging geen doel meer dient.

Wat voor verwondingen hij opliep (ook daar deden geruchten de ronde over), daar doet de vliegbasis geen mededelingen over. Dat er niet vervolgd wordt betekent ook dat er niets bekend zal worden over de gang van zaken op die fatale maandagavond. Zou het wel tot een rechtszaak zijn gekomen, dan waren details als deze verwonding ook openbaar geworden.

Meer onderzoeken
Niet alleen de marechaussee ging aan het werk, er waren meer onderzoeken. Het eindrapport van de Inspectie Veiligheid Defensie, een in 2018 opgerichte toezichthouder, komt komende zomer uit.

Daarnaast was er een interne onderzoekscommissie binnen het Air Combat Command (waar de basis in Leeuwarden onderdeel van is) aan het werk. Dat rapport is er al. Op de basis wordt nu gekeken wat ,,passende maatregelen’’ zijn om herhaling te voorkomen.

Het ongeval en de geruchten die al snel de ronde deden zijn schadelijk voor het beeld van de basis, vertelde commandant Johan van Deventer afgelopen zomer. ,,Zo’n incident is natuurlijk smeuïg, dat twee goeie vliegers zwaargewond raken met een heftruck op de basis, dat is nieuws. Je bent uren, dagen, maanden, jaren bezig met werken aan een goed imago, maar door zoiets kan het ook snel weer afgebroken worden.’’


Bron: Leeuwarder Courant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief