Slachtoffer mensensmokkel, smokkelde nu zelf mensen

Gepubliceerd op: 6-2-2023

Man (35) was slachtoffer van mensensmokkel, nu vervoerde hij zelf dagelijks illegalen, zegt OM
Een 35-jarige man, oorspronkelijk afkomstig uit Syrië, is vrijdag veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. De man heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan mensensmokkel.
In 2002 vluchtte hij vanuit Syrië naar Italië, na betaling van enkele duizenden euro’s aan een mensensmokkelaar. Later verhuisde de man naar Duitsland waar hij asiel kreeg.
Vorig jaar september werd hij met vijf illegalen bij een controle bij Babberich opgepakt. Nu, zo bepaalde rechtbank, als mensensmokkelaar.

Volgens de rechtbank hield de verdachte zich dagelijks bezig met het vervoer van illegalen. Dat blijkt uit diverse berichten waarin over beschikbaarheid en geld wordt gesproken.
Dit keer pikte hij in Tsjechië vijf mannen op en nam ze mee naar Nederland. Er werd 3500 euro afgerekend.

Contacten met bureaus in Turkije
De verdachte wist heel goed waar hij mee bezig was en deed dat puur uit winstbejag, oordeelt de rechtbank. Voor het bewijs verwijst de rechtbank ook naar de verklaringen van de vijf illegalen en de contacten die de verdachte had met bureaus in Turkije.
Ook is gekeken naar de eigen verklaring van de verdachte: hij bekende tijdens de strafzaak van twee weken geleden dat hij een fout had gemaakt, maar betwistte dat hij zich regelmatig met deze illegale handel zou inlaten.

Rechtbank ziet het anders
De officier van justitie geloofde daar niets van en daar sluit de rechtbank zich bij aan. De verdediging had een veel lagere straf dan de eis van 24 maanden bepleit omdat de Duitser niet uit zou zijn op veel geld en geen deel zou uitmaken van een criminele organisatie.
Ook dat ziet de rechtbank dus anders. Weliswaar niet veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie maar wel voor het strafverzwarende medeplegen.


Bron: De Gelderlander

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief