Een rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat etnisch profileren door de politie illegaal is

Gepubliceerd op: 16-3-2023

“ Een historisch vonnis Amnesty International beschreef de beslissing van de rechter in Den Haag op dinsdag 14 februari. Mensenrechtenorganisaties hebben juridische stappen ondernomen tegen het racistische misbruik door de Nederlandse marechaussee. Evenals de Control Alt Delete Association, waarvan Dionne Abdoelhafizkhan lid is.

“ Samen met onze vereniging gaan we een moreel appèl doen aan de Nederlandse overheid om deze niet te gronde te richten. In plaats daarvan beseffen ze dat dit geïnstitutionaliseerd racisme is en dat het tijd is om er vanaf te komen. »

Veel van de klagers zeiden dat ze het slachtoffer waren van deze raciale profilering. Dit is het geval van Mbanzu Bamenga, een Nederlandse rechter die in Kinshasa is geboren en het grootste deel van zijn leven in Nederland heeft doorgebracht.

” Het was op Eindhoven Airport. Ik kom uit Rome. Toen ik daar aankwam, werd ik tegengehouden. Het probleem was dat ik werd tegengehouden, maar dat gold ook voor andere zwarten. Toen blanken in omloop waren. »

Eenmaal aan de zijlijn moest Mpanzu Bamenga vragen beantwoorden over zijn redenen om met name in Nederland te zijn. Het vonnis van gisteren is dus een opluchting voor hem. Zeker sinds 2021 oordeelde dezelfde rechtbank in Den Haag aanvankelijk dat de Nederlandse marechaussee zich niet schuldig maakte aan discriminatie.


Bron: Caribe Magazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief