Extinction Rebellion verwacht zaterdag 500 deelnemers bij manifestatie Eindhoven Airport

Gepubliceerd op: 23-3-2023

EINDHOVEN - Minstens 500 demonstranten worden zaterdag verwacht bij de demonstratie bij Eindhoven Airport die Extinction Rebellion heeft aangekondigd. Een vorige demonstratie van de klimaatactivisten, in november op Schiphol, liep flink uit de hand.
De demonstratie op de boulevard naast de terminal van de Eindhovense luchthaven duurt zaterdag van 12.00 tot 13.30 uur. Volgens Inge Kouw, woordvoerder van Extinction Rebellion (XR), zijn onder meer ook politieke partijen en Milieudefensie uitgenodigd. Ook omwonenden van Eindhoven Airport die hinder ondervinden van het vliegveld zijn welkom om zich aan te sluiten bij het protest, laat Kouw weten.
Tijdens de manifestatie wordt gedemonstreerd tegen de uitstoot van CO2 door de luchtvaart, de geluidsoverlast van vliegtuigen in de regio en de mogelijke gezondheidsschade die hiervan het gevolg is. Er zijn drie sprekers uitgenodigd, onder meer van de Partij voor de Dieren. Klimaatactivisten van Christian Climate Action houden een gebedsviering. Ook zijn er twee muzikale optredens.

Demonstratie Schiphol liep uit de hand
Op Schiphol liep de demonstratie van XR afgelopen november danig uit de hand. Demonstranten klommen daar over het hek van de luchthaven en gingen op het platform gingen zitten om het opstijgen van zakelijke vliegtuigen onmogelijk te maken. Bij die demonstratie werden tweehonderd actievoerders aangehouden.

Of een dergelijke actie op het platform zaterdag ook boven het hoofd hangt op Eindhoven Airport is ongewis. De woordvoerder van XR sluit niet uit dat deelnemers het luchthaventerrein opgaan. ,,Maar dat lijkt me eerlijk gezegd niet heel verstandig; het gaat hier om militair terrein.”

We houden de ontwikke­lin­gen die dag in de gaten. De terminal wordt in elk geval niet afgesloten voor demonstran­ten
Woordvoerder Eindhoven Airport
Eindhoven Airport wil niet ingaan op de vraag of en zo ja welke beveiligingsmaatregelen worden getroffen voor de demonstratie. ,,Maar we zijn voorbereid en houden de ontwikkelingen op die dag in de gaten. De terminal wordt in elk geval niet afgesloten voor de demonstranten”, aldus een woordvoerder.

Spelregels later deze week bekend
De manifestatie is begin februari al aangemeld bij de gemeente Eindhoven. Die meldt dat de organisatie later deze week, waarschijnlijk donderdag, de beschikking krijgt met daarin de spelregels van wat wel en niet is toegestaan. ‘Die komt altijd vrij kort voor een manifestatie, aangezien we die opleggen op basis van actuele informatie’, laat een woordvoerder weten.


Bron: Brabants Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief