Meer bewakingspersoneel tegen agressie en geweld op en rond spoor: NS trekt de portemonnee

Gepubliceerd op: 25-4-2023

Agressie en geweld op en rond het spoor is steeds vaker dagelijkse kost voor treinpersoneel en reizigers. Het aantal keren dat NS-medewerkers zijn geslagen, bespuugd en bedreigd is het afgelopen jaar gestegen van 744 tot bijna 1000 keer. Waarbij 220 personeelsleden letsel opliepen. NS-topman Wouter Koolmees kondigt maatregelen aan.

Veiligheid in de trein is van groot belang, voor zowel reizigers als medewerkers. Helaas was het afgelopen weekend opnieuw raak met meerdere incidenten. Zo heeft de politie vrijdagavond op het het station in Roosendaal een 28-jarige man aangehouden wegens de mishandeling van een NS-medewerker. Bij zijn aanhouding gaf de man ook nog een agent een kopstoot, meldt de politie.

De NS-medewerker had eerder op het station iemand aangesproken die met zijn voeten op een bankje zat. De verdachte was ontevreden over de manier waarop de NS‘er dat had gedaan. Hij zei dat tegen de NS-medewerker en duwde hem. Die ontzegde de man daarop de toegang tot het station. Toen de NS-medewerker samen met een collega de man wegleidde, spuugde die naar hem en schopte hem in zijn kruis.

Bij Schiphol heeft de marechaussee vrijdagavond rond 22.30 uur een groep van zeven jongeren uit een trein gehaald vanwege een “verontrustende melding” van een nepwapen. De jongens zijn door de marechaussee gefouilleerd en een van hen is aangehouden, meldt een woordvoerder. Het is strafbaar om met een nepwapen rond te lopen dat zo echt lijkt dat je er iemand mee kunt bedreigen.

En in Rotterdam kreeg een medewerker van de Thalys fikse klappen toen hij een zwartrijder vroeg om de trein te verlaten.

Extra geld voor beveiliging
Vanwege de toename van dergelijke incidenten laat NS-topman Wouter Koolmees weten 10 procent meer geld beschikbaar te stellen voor extra beveiligers. Op deze manier hoopt hij dat er meer rust komt voor het bewakingspersoneel.

In Goedemorgen Nederland op NPO 1 reageert CIDI-directeur Naomi Mestrum positief op het voorstel van Koolmees. Het CIDI ontvangt ook regelmatig klachten over antisemitische opmerkingen en geweld richting Joodse personen in het openbaar vervoer. “Mensen zitten dan bijvoorbeeld met een keppel in de trein en worden agressief bejegend.”


Bron: WNL

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief