KLM moet hogere rekening Koninklijke Marechaussee gewoon betalen

Gepubliceerd op: 12-5-2023

Luchtvaartmaatschappij KLM moet alsnog opdraaien voor hogere kosten die de Koninklijke Marechaussee maakt voor het doen van veiligheidsonderzoeken naar nieuw grond- en cateringpersoneel van de luchtvaartmaatschappij op Schiphol. Het gaat om enkele honderdduizenden euro’s.

De Raad van State oordeelt dat de KLM in het conflict met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken(BZK) over de hogere kosten voor veiligheidsonderzoek geen gelijk heeft. Volgens de hoogste bestuursrechter mag de Koninklijke Marechaussee(KMar) de sinds 2018 met 38 procent gestegen kosten voor individuele veiligheidsonderzoeken naar (grond)personeel aan de luchtvaartmaatschappij doorberekenen.

KLM vond de kostenstijging te fors en slecht onderbouwd. De Raad van State is het daar niet mee eens. Die vindt dat de reden voor de tariefsverhoging wel voldoende is verantwoord en onderbouwd. De stijging komt vooral door inzet van meer personeel en de gestegen overheadkosten.

Verder is de Raad van State het niet eens met het standpunt van KLM dat de veiligheidsonderzoeken voor rekening van veiligheidsdienst AIVD moeten komen. Want ook de KLM heeft er groot economisch belang bij dat zij integer personeel in dienst heeft, of die als zzp’er in vertrouwensfuncties werken. Om die reden mag KLM best flink wat bijdragen aan de kosten van de veiligheidskosten en hoeft dat niet allemaal voor rekening van de belastingbetaler te komen.

Kortom, KLM zal Kmar meer voor de veiligheidsonderzoeken moeten gaan betalen. Of de luchtvaartmaatschappij die kostenstijging aan zijn klanten, de reizigers, gaat doorberekenen is niet bekend.

 

Bron: IJmuider Courant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief