Denk Rotterdam schrikt: nee, niet óók marechaussees overdag

Gepubliceerd op: 12-5-2023

De Rotterdamse fractie van Denk heeft gisteren kunnen voorkomen dat bij explosies in woonwijken die vermoedelijk te linken zijn aan de drugscriminaliteit of in het geval van andere grootschalige incidenten de burgemeester ook overdag de hulp inroept van de Koninklijke Marechaussee. Toen erover gestemd moest worden liet de moslimpartij haar drie coalitiepartijen Leefbaar, VVD en D66 tot hun grote verrassing volstrekt in de steek.

Het voorstel van Leefbaar-raadslid Ingrid Coenradie kwam daarmee één stem te kort voor een in haar ogen veiliger Rotterdam gedurende 24 uur.  Grote verontwaardiging later in de wandelgangen van het stadhuis, want hoewel coalitiepartijen best wel eens verschillend stemmen, meestal bij onschuldige items, wordt dit bij tricky onderwerpen als verraad ervaren. D66 hield zich wel aan het samenwerkingsverband, zij het waarschijnlijk knarsetandend.

Nieuw is assistentie van de Koninklijke Marechaussee voor de Rotterdamse politie overigens niet. Wel of niet geinspireerd door de nieuwsgierige schriftelijke vragen van raadslid Ingrid Coenradie zei burgemeester Aboutaleb er al eerder met een tevreden gevoel gebruik van te hebben gemaakt. Wel bracht hij de inzet op diplomatieke wijze terug tot een enkel nachtelijk controle-autootje met daarin twee marechaussees en zei daarom op voorhand als stemadvies nee toen Leefbaar en de VVD er meteen ook overdag een gewoonte van wilden maken. 

Voor Denk was dat een opluchting en een vrijbrief om te laten merken dat het veel minder gedienstig en loyaal in het pact zit dan de twee rechtse partijen denken. Denk is niet zo politie-minded. Dat geldt óók voor het totale stijflinkse blok in de gemeenteraad: GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, BIJ1 en de kerkelijke partijen CU en CDA. Met Denk erbij - als het erop aankomt - wel de meerderheid in de beslissende raad.  

Omdat Minister Yesilgöz op dinsdag 9 mei in de Tweede Kamer de inzet van de Koninklijke Marechaussee bij excessen in het kader van ontploffingen als een reëel verzoek van burgemeesters beoordeelde, grepen Leefbaar en de VVD die voorzet aan om op deze manier het veiligheidsgevoel van de Rotterdammers terug te brengen na alle recente ellende in Crooswijk en Rotterdam West. 


Bron: Dagblad010

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief