Een groen ei hoort erbij

Gepubliceerd op: 24-5-2023

AMSTERDAM - Een prijzige cursus bij ’barbecuemeesters’, inclusief een luxueuze Green Egg-bakapparaat, is bij de landmacht uitgelopen op een reeks strafzaken. Ruim dertig militairen vrezen voor boetes en voor hun baan omdat defensie hen beschuldigt van het misbruiken van tienduizenden euro’s, bedoeld voor hun persoonlijk opleidingsbudget.

Militairen bouwen een spaarpot op voor talentontwikkeling en om hun inzetbaarheid te vergroten, maar de afgelopen jaren was er al vaker onenigheid over de besteding van dat geld. De militairen gebruikten de spaarpot voor het volgen van een barbecuecursus waarbij ze ook een ’Green Egg’ werd beloofd. Na ontvangst hiervan stopte een deel met de cursus. Het aannemen van grote geschenken is volgens defensie absoluut verboden.

Bij de firma Kolenboertje in het Overijsselse Wierden kost een uitgebreide barbecuecursus eigenlijk vijfduizend euro, maar defensiemedewerkers kregen korting en mochten voor slechts 4.500 euro masterclasses wild, rund en vis volgen in tien dagdelen – inclusief eten. „Mooi om te zien dat jullie fanatiek zijn qua koken en barbecueën”, schrijft de directeur aan defensie. „Wij zien steeds vaker dat mensen een verdiepingsslag willen maken omdat er zoveel meer uit de barbecue te halen is dan velen denken.”

Bij de landmacht boekten 32 militairen de cursus, met toestemming van en op kosten van defensie. Totdat opviel dat het om wel heel stevige bedragen ging. Uiteindelijk bleek dat militairen een dure Green Egg-barbecue cadeau kregen. Dat mag niet, want de regeling verbiedt een vergoeding voor spullen die na een opleiding ’een hoge waarde houden voor privégebruik’. Volgens defensie heeft een deel de cursus laten schieten in ruil voor de luxebarbecue. In dat geval is er sprake van valsheid in geschrifte.

Het persoonlijk opleidingsbudget is in 2019 in het leven geroepen. De regeling is bedoeld voor talentontwikkeling en het verbeteren van inzetbaarheid, en moet werken bij defensie aantrekkelijker maken en voorkomen dat personeel vroegtijdig uitstroomt, zegt een woordvoerder.

Defensiepersoneel vatte talentontwikkeling wel heel breed op. De krijgsmacht bleek opeens in de buidel te moeten tasten voor autopoets-, golf-, yoga- of duikcursussen inclusief vliegticket naar Curaçao. „In de praktijk is gebleken dat er ook cursussen werden aangevraagd die in de hobbysfeer lagen”, zegt een woordvoerder. „Om dit tegen te gaan is de regeling met het arbeidsvoorwaardenakkoord van 2022 aangescherpt.” Nu betaalt de werkgever alleen nog maar cursussen die zijn ingeschreven in de regeling Stimulering Arbeidsmarkt Positie (STAP).

Tegen de medewerkers is aangifte gedaan bij de marechaussee. Defensie overweegt ook arbeidsrechtelijke maatregelen, zoals ontslag. Advocaat Michael Ruperti vindt het voorbarig dat defensie een groepsaangifte doet tegen de militairen voordat er individueel met hen is gesproken, om te kijken of er sprake is van strafbare feiten. Hij zegt dat sommigen te goeder trouw waren. „Het valt rauw op je dak als je na twintig jaar trouwe dienst opeens wordt gecriminaliseerd. Defensie had vooraf beter kenbaar moeten maken wat de regels zijn. Het is voor defensie ook raar om aangifte te doen als ze zelf toestemming hebben gegeven.”

Of er ook maatregelen tegen de firma Kolenboertje komen, is onbekend. De ’Barbecue Meesters’ uit Wierden reageren niet op verzoeken om informatie. De website vermeldt: ’In tegenstelling tot veel aanbieders in de markt ligt onze focus niet op de verkoop van zoveel mogelijk accessoires, maar op het overdragen van echte kennis. Je zult ervaren dat door de kunst van het weglaten de ware meester in je zal opstaan.’

 

Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief