Honderden actievoerders XR komen aan op station Den Haag

Gepubliceerd op: 27-5-2023

DEN HAAG (ANP) - Op station Den Haag Centraal is het zaterdagochtend druk met honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR). De demonstranten lopen vanaf het station richting het Malieveld en de A12, waar ze willen demonstreren tegen fossiele subsidies.
De actievoerders hebben vlaggen en borden bij zich, met daarop teksten als "fossiel is fossiel". De marechaussee heeft het pad dat langs de Tweede Kamer loopt afgeschermd, zodat ze daar niet langs kunnen.

Tegelijkertijd is een groep van ongeveer tweehonderd wandelaars van Extinction Rebellion zingend aangekomen bij de Prins Clauslaan. Vanaf daar willen de lopers zich voegen bij demonstranten die de Utrechtsebaan, zoals het begin van de A12 heet, rond 12.00 uur willen blokkeren. Zeven dagen geleden begon de wandeltocht bij het provinciehuis in Arnhem. Zaterdag hebben ze de laatste 4 kilometer gelopen vanaf station Voorburg.

XR zei eerder zo'n 3000 actievoerders te verwachten. Met de blokkades wil de actiegroep de orde verstoren om daarmee te demonstreren tegen fossiele subsidies. De locatie is uitgekozen omdat de Utrechtsebaan tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ligt. XR wijst erop dat Nederland in 2013 al beloofde om uiterlijk in 2020 subsidies stop te zetten die schade aan het milieu opleveren.

 

Bron: Media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief