Bij vliegbasis opgepakte Amerikanen mogen jaar Nederland niet in

Gepubliceerd op: 10-8-2023

VOLKEL - Vier Amerikanen die woensdag zijn aangehouden bij een demonstratie bij Vliegbasis Volkel worden teruggestuurd naar de Verenigde Staten. Ze moeten Nederland binnen 28 dagen verlaten. Drie van hen mogen bovendien voor een jaar niet naar Nederland reizen of er zijn. Dat zogeheten inreisverbod geldt ook voor de andere landen die vallen onder het zogeheten Schengengebied. Die sanctie is opgelegd omdat het drietal deze week meerdere keren is aangehouden bij demonstraties rond het militaire terrein, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.

Het komt niet vaak voor dat de marechaussee om deze reden een inreisverbod oplegt. Doorgaans doet de marechaussee dat als ze iemand treffen die illegaal in Nederland is of iemand die al te lang in Nederland is gebleven, aldus de woordvoerder. De vier Amerikanen werden met elf andere demonstranten aangehouden toen ze probeerden toegang te krijgen tot de vliegbasis door een gat te graven onder het hekwerk door. De overige demonstranten werden aan het eind van de dag vrijgelaten, liet de politie weten.

De actie bij de vliegbasis was van tevoren al aangekondigd. Van 4 tot 10 augustus wordt daar actie gevoerd tegen kernwapens en CO2-uitstoot. Woensdag wilden de actievoerders een of meerdere tunnels onder het hek door graven. Daarna wilden ze op de landingsbaan gaan zitten „om te stoppen met oefenen voor oorlog en vernietiging”, staat op de site onkruitvergaatniet.nl.

Dinsdagochtend werden al tien mensen aangehouden op de vliegbasis. De tien waren over het hek geklommen en op de start- en landingsbaan gaan zitten. Ze werden aangehouden omdat ze zich op verboden terrein begaven.

 

Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief