Storing C2000-communicatienetwerk voor politie en andere hulpdiensten is voorbij

Gepubliceerd op: 1-9-2023

De storing van het C2000-communicatienetwerk is voorbij, al is de oorzaak nog onbekend. Het netwerk kampte donderdagmiddag met een landelijke storing. Dat leidde volgens de politievakbonden tot onveilige situaties.
De storing vond plaats tussen ongeveer 14.30 uur en 17.15 uur. De oorzaak is nog onbekend, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan NU.nl. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan.

Volgens de woordvoerder van het ministerie konden meldkamers tijdens de storing nog wel communiceren met hulpverleners. "In die tussentijd schakelen meldkamers over op een noodprocedure."

Het C2000-netwerk kun je zien als het eigen mobiele netwerk van de politie. Via dit communicatiesysteem staan agenten op straat in verbinding met elkaar en met de meldkamer. Ook andere hulpdiensten, waaronder de brandweer en de Koninklijke Marechaussee, gebruiken het netwerk.

Er bestaan al geruime tijd grote zorgen over het C2000-netwerk. Een klokkenluider waarschuwde eerder deze maand dat de problemen zo groot zijn dat er vroeg of laat slachtoffers gaan vallen.

Aan een nieuw communicatiesysteem wordt gewerkt, vertelt het ministerie. "Dat is niet iets wat je van het ene op het andere moment hebt. Nu staat voorop dat het huidige systeem zijn werk doet."

'Levensgevaarlijke situaties'
De problemen laten zien hoe gevoelig het netwerk is voor storingen, zei woordvoerder Maarten Brink namens de vier Nederlandse politievakbonden eerder tegen NU.nl. "Dat leidt tot levensgevaarlijke situaties."

Volgens hem werden in verschillende politieregio's agenten terug naar het bureau geroepen, omdat hun veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. Ook bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) werden volgens Brink teruggehaald.

Een woordvoerder van de korpsleiding ontkent dat agenten zijn teruggeroepen. Het ministerie kon daar verder niets over zeggen.

 

 

Bron: NU.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief