Zo voorkom je een boete van 380 euro

Gepubliceerd op: 21-9-2023

Appen achter het stuur of een foto maken in de file mag soms wél: zo voorkom je een boete van 380 euro
Op de Brabantse snelwegen regent het regelmatig boetes voor het gebruik van een telefoon achter het stuur. Het is voor veel bestuurders verwarrend, want in sommige gevallen mag je best appen of een foto maken achter het stuur. Lees hier hoe je een boete van 380 euro voorkomt.
Mag een telefoon zichtbaar zijn als je rijdt?
De meeste bestuurders kennen deze regel (ook al wordt hij vaak genegeerd): een telefoon vasthouden mag niet als je achter het stuur zit en rijdt. Maar dat betekent niet dat een telefoon niet zichtbaar mag zijn.

Als je je telefoon toch wilt gebruiken voor navigatie of muziek, dan mag dat als deze goed vastzit. Met een telefoonhouder - bijvoorbeeld op het dashboard of op het raam - zit je telefoon dichterbij je ogen en hoef je minder lang weg te kijken om te zien welke weg je moet inslaan. Zorg er wel voor dat hij goed vastzit. Als een houder valt, kan dat gevaarlijke gevolgen hebben.

Mag je navigatie bedienen onder het rijden?
Navigatie zit soms standaard in auto’s. Dat scherm staat aan en daar moet je dus op kunnen kijken. Als er geen navigatie in de auto zit, is Google Maps voor veel bestuurders een goed alternatief. Je kunt zien waar de files staan en de app biedt je dan alternatieve routes aan. Je kunt de app met je stem besturen, waardoor je beide handen aan het stuur kunt houden.
Maar je mag het scherm ook bedienen als de telefoon in een houder zit. Er is dan geen sprake van ‘vasthouden’, maar van handsfree gebruik. Je kunt wel een bekeuring krijgen als je het verkeer in gevaar brengt, door bijvoorbeeld te appen met telefoon in de houder, te gamen of een film te kijken. Zet de navigatie dus liefst aan voor je gaat rijden.

Mag je appen of een foto maken in de file?
Het is soms verwarrend, want een telefoon mag je in sommige gevallen wel gebruiken als je achter het stuur zit. Voor de duidelijkheid: als je rijdt, mag je de telefoon niet vasthouden. Maar als je stilstaat in de file of voor een verkeerslicht, ben je op dat moment geen bestuurder. Dan is het dus toegestaan een telefoon tijdelijk te gebruiken. Dan mag je dus appen of een foto maken. Zodra je weer in beweging bent, moet je telefoon weer hebben opgeborgen op een vaste plaats, zoals in een houder.

Let wel op: als je verkeershinder veroorzaakt, ben je strafbaar. Zo staan er bij ongelukken vaak ‘kijkersfiles’, bestuurders die langzamer gaan rijden, omdat er aan de andere kant van de snelweg een ongeluk is gebeurd. De politie treedt daar streng tegen op.

Welke boete kun je krijgen?
Er staan flink hoge boetes op het telefoongebruik in de auto. In 2022 werden aanzienlijk meer bekeuringen uitgeschreven voor rijden met de telefoon in de hand dan het jaar ervoor. Die toename komt ook omdat fietsers en scooterrijders kunnen worden bekeurd als ze een telefoon vasthouden.

Wie zijn telefoon in de hand houdt tijdens het rijden in een auto, kan een boete krijgen van 380 euro. Wie zijn telefoon in de hand houdt op de fiets, kan een boete krijgen van 150 euro.

Wat doet de politie met slimme camera’s?
Agenten kijken een paar keer per jaar vanuit touringcars naar binnen bij bestuurders om te zien of er overtredingen worden gemaakt. Daarbij wordt er gebruikgemaakt van een MONO-cam: een slimme camera die onder meer op viaducten boven snelwegen staat. Software in de camera ‘herkent’ of bestuurders een apparaat vasthouden.

 

Bron: Brabants Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief