Elk vliegtuig gecontroleerd

Gepubliceerd op: 21-9-2023

Elk vliegtuig gecontroleerd: ministerie trekt geld uit voor marechaussee op Breda International Airport
Na de Brexit landen er regelmatig vliegtuigen van buiten de EU in Bosschenhoofd. Het ministerie van Justitie & Veiligheid wil alle passagiers die op Breda International Airport landen gaan controleren, en dat kost geld.
Voorheen waren de controles niet zo streng, vertelt vliegvelddirecteur Jan Voeten. ,,Dat was risico-gestuurd. Vliegtuigen stuurden een passagierslijst met paspoortnummers door, en dan besloot de marechaussee of ze langskwam of niet.”

Dat is nu verleden tijd. Dat heeft enerzijds te maken met de Brexit. Daardoor zijn de regels voor Engelse strenger geworden. Anderzijds landen er steeds vaker vliegtuigen van rond de grenzen van de Schengenzone in West-Brabant. Volgens Europese regels moeten alle mensen die van buiten de EU komen direct gecontroleerd worden wanneer ze landen. ,,Engelsen krijgen tegenwoordig zelfs een stempel in hun paspoort”, vertelt Voeten.

Passagiers doorgeven
,,Twee uur voor vertrek moet een vliegtuig uit Engeland doorgeven wie er aan boord is”, zegt hij. ,,Die gegevens geven wij door aan de Marechaussee. En vervolgens voeren zij de controles uit.”

Daarnaast is het Mobiel Toezicht Vreemdelingen ingesteld. ,,Dat betekent dat er steekproefsgewijs wordt gecontroleerd wie de grens over gaat, bijvoorbeeld bij Ossendrecht of Hazeldonk.” Dat doen ze sinds kort ook op zijn vliegveld, vertelt Voeten.
Om al die controles op Breda International Airport en op de vliegvelden in Budel en Arnemuiden uit te voeren, is er extra marechaussee nodig. Daarom reserveert de regering in de miljoenennota volgend jaar 3,5 miljoen euro zodat men extra mensen kan aannemen. Dat bedrag stijgt naar bijna 6,5 miljoen in 2026.

Volgens Voeten betekent het niet dat er straks 24 uur per dag bewaking op het vliegveld aanwezig is. ,,Meestal komen ze een kwartiertje voor het vliegtuig landt of vertrekt, en dan zijn ze snel weer weg.”

 

 

Bron: BN DeStem

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief