Minder ‘inklimmers’ gevonden in vrachtwagens richting Engeland

Gepubliceerd op: 18-11-2023

Minder ‘inklimmers’ gevonden in vrachtwagens richting Engeland: ‘Mogelijk door strengere controle’
Het aantal mensen dat in een vrachtwagen of busje wordt gevonden om via een Nederlandse haven illegaal naar Engeland te reizen is spectaculair gedaald.
Tot september dit jaar werden er nog maar tachtig ‘inklimmers’ ontdekt in Nederlandse havens. In heel 2019 waren het er met 910 mensen ruim tien keer zoveel. Ook vergeleken met vorig jaar is de daling fors. Toen probeerden nog 290 mensen illegaal de oversteek te maken, vooral via Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden.

Volgens de Koninklijke Marechaussee is het moeilijk om harde conclusies te trekken over de sterke daling. Smokkelroutes komen en gaan, maar mogelijk speelt nu de aangescherpte beveiliging op Nederlandse haventerreinen een rol.

Tot enkele jaren geleden konden door een tekort aan speurhonden niet alle vrachtwagens worden gecontroleerd. Nu wordt geen enkel voertuig overgeslagen. Sommige verstekelingen proberen de speciaal getrainde honden te misleiden door zichzelf in te smeren met koffiebonen of benzine, maar ook die worden er volgens een woordvoerder gewoon uitgepikt.

Bootjes
Niet alleen controles zijn fors opgeschroefd. Ook de terreinen rond de terminals zijn veel beter beveiligd, zegt directeur Joost Visbeen van Daily transportbedrijf DLG. Zijn bedrijf is vaste klant van de veerboten en Visbeen bevestigt dat het probleem van de inklimmers een stuk minder is geworden. Een paar jaar geleden zagen ze bij dit bedrijf de groepjes migranten op de dijk in Hoek van Holland lopen. ,,Maar door de brexit is de beveiliging bij de terminal flink opgeschroefd.” Er zijn meer bewakers, de hekken zijn verhoogd en voorzien van schrikdraad.

Ondanks de verscherpte controle lukte het dit jaar toch nog twintig verstekelingen om aan boord van een voertuig illegaal de Noordzee over te steken. Daar werden ze alsnog door Britten gevonden.

Verstekelingen proberen niet alleen met voertuigen de oversteek te maken, ook rubberboten worden hiervoor gebruikt. Afgelopen woensdag spoelde er in Scheveningen nog een leeg bootje aan. Volgens de kustwacht zijn er dit jaar zeventien keer eerder van dit soort vluchtelingenbootjes waargenomen op zee. Ook dat is fors minder dan vorig jaar toen het er negentig waren. De bootjes waren allemaal gemarkeerd. Dit duidt erop dat een kustwacht - meestal de Britse - de vluchtelingen van boord heeft gehaald, maar geen ruimte meer had om ook de boten mee te nemen.

 

Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief