Burgemeester: Geen strafbare uitingen tijdens pro-Palestina manifestatie op Schiphol

Gepubliceerd op: 18-11-2023

HAARLEMMERMEER Demonstranten hebben geen strafbare uitlatingen gedaan tijdens de demonstratie op Schiphol dinsdag. Dat heeft burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven donderdag aangegeven in antwoord op vragen vanuit de gemeenteraad. Volgens de burgemeester is er gedurende het protest continu overleg geweest binnen de veiligheidsdriehoek over de situatie en de uitlatingen die er werden gedaan.

Dat betekent niet dat de manifestatie helemaal probleemloos verliep. Zo was er van tevoren aangegeven dat er hooguit een groep van 30 activisten naar Schiphol Plaza mocht komen om de situatie in Gaza onder aandacht van reizigers te brengen, maar uiteindelijk bleek er een groep van 200 actievoerders te zijn gekomen. De burgemeester stelde dat de Koninklijke Marechaussee de groep daarop heeft aangesproken, en dat de actievoerders vervolgens zonder problemen de aanwijzingen hebben opgevolgd.

Jordy Schaap (Forza!) suggereerde tijdens het vragenuur dat de actievoerders antisemitische uitlatingen zouden hebben gedaan. Hij gaf in zijn vraagstelling niet aan om welke uitlatingen dat precies zou gaan, maar verschillende media berichtten over het scanderen van ‘From the river to the sea’ door de activisten, hetgeen door veel Joodse organisaties als gevoelig wordt gezien. 

Schuurmans-Wijdeven gaf aan dat alle gedane uitingen zijn bekeken door het Openbaar Ministerie (OM). De burgemeester noemde een deel van de gescandeerde leuzen wel ‘walgelijk’ maar stelde het OM oordeelde dat de uitspraken over een land gingen en niet over personen en daarom wettelijk zijn toegestaan. Ze heeft daarover naar eigen zeggen nog expliciet contact gezocht, onder andere met het CIDI, om uit te leggen dat deze uitingen binnen de kaders van de vrije meningsuiting vallen.


Bron: HCNieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief