Dit politieteam jaagt al 15 jaar op criminelen: "Drugs gaan hier nog steeds de grens over"

Gepubliceerd op: 22-11-2023

Van mensensmokkelaars tot drugskoeriers en van identiteitsfraude tot witwassen. Het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) heeft op alle fronten experts in huis. Het team van zo'n twintig Duitse en Nederlandse agenten en marechaussees jaagt deze maand precies 15 jaar op grenscriminaliteit. En met succes.
Bert Bruins is luitenant bij de Koninklijke Marechaussee en teamchef van het GPT. Onder zijn hoede werken specialisten van de Nationale Politie, Koninklijke Marechaussee, Bundespolizei, Polizei Nordrhein-Westfalen en Polizei Niedersaksen. Een uniek samengesteld team dat inmiddels een voorbeeld is voor alle grensregio's in Nederland.

Criminelen
"Wij rijden in onopvallende politieauto's over bijvoorbeeld de A1 bij De Lutte. Dan scannen we alle auto's die we tegenkomen. Je let dan op kenteken, type auto, hoeveel personen er in het voertuig zitten en of ze voorkomen in politiesystemen."

Het doel? Onderscheid maken tussen het veelvoorkomende grensverkeer en mensen die hier met een ander doel Nederland of Duitsland in komen rijden. "Vaak zie je dat de criminelen totaal ander gedrag vertonen als ze iets te verbergen hebben. Daar letten we in controles goed op."

Duits-Nederlands koppel
Dat 'onderbuikgevoel' is goed getraind. Bijna alle automobilisten die gecontroleerd worden, vallen op. Vaak komen ze al voor in het politiesysteem. En dat resulteerde de afgelopen jaren in meerdere grote successen. Zo werd al bijna negenhonderd kilo aan drugs onderschept, zo'n driehonderd arrestaties verricht en misschien wel het meest opvallende: een kind werd gered van ontvoerders.
De Nederlandse politie en marechaussee werken samen met de Duitse bundespolizei en regiopolitie.

"Daar zijn we wel heel trots op ja", reageert Bruins op de beëindiging van de ontvoering. "Dat was een kind dat bij pleegouders woonde in het zuiden van het land. Daar werd ze ontvoerd door haar ouders en meegenomen naar een vakantiepark in Bad Bentheim, hier net over de grens. Een getuige zag haar en tipte de politie in Duitsland. Wij konden als team het kind redden en de ouders arresteren."
Het is een perfect voorbeeld van de Nederlands-Duitse samenwerking. "In deze casus konden we snel handelen, omdat we als Duitse en Nederlandse politie samen op pad zijn. De Nederlandse agent heeft hier alle bevoegdheden, de Duitse agent in Duitsland. Zo waren er geen beperkingen en kon het kind gered worden."

Busje vol laptops
Het team werkt vanuit het Duitse politiebureau op de laatste parkeerplaats langs de A1, op de grens bij De Lutte. Vanuit daar wordt een gebied van Enschede tot Ter Apel bestreken. In de onopvallende politieauto zit altijd een Duits-Nederlands koppel. "Soms posten we langs de snelweg om auto's te controleren, soms rijden we tussen het verkeer. Maar we doen ook gerichte acties, als we informatie krijgen dat iets of iemand gecontroleerd moet worden."
Zo ook vandaag. Een busje is onderweg van Amsterdam naar de grens. "Dit busje is eerder al gecontroleerd door collega's van de Koninklijke Marechaussee en toen vertelde de bestuurder een vaag verhaal. Mogelijk vervoert hij iets wat niet mag, dus wachten we totdat hij hier langs komt rijden."

Het bestelbusje krijgt een volgteken en wordt op een parkeerplaats langs de snelweg gecontroleerd. "Het zit helemaal vol met laptops", zegt Bruins wijzend naar de lading. "We bellen nu met zijn baas en het bedrijf waar de laptops vandaan komen, om te controleren of het allemaal klopt."
De lading blijkt in orde, toch blijft het verhaal van de man vaag. "Wij registeren dat we hem gecontroleerd hebben. Mocht hij een volgende keer weer in het land komen, kan het zijn dat we zijn voertuig nog een keer controleren. Je weet natuurlijk niet of de lading een dekmantel voor drugs is. Maar we hebben nu onvoldoende aanwijzingen om het hele busje leeg te halen en de lading te controleren."

Voorbeeld voor het hele land
Het team is met vijftien jaar ervaring inmiddels een vaste waarde in het grensgebied. Als het aan Bruins ligt, komen er in het hele land grensoverschrijdende teams. "Er zijn er de afgelopen jaren wel een aantal gestart, maar nog lang niet overal is deze samenwerking vanzelfsprekend. Daar valt nog heel veel winst te behalen."

Het GPT in het oosten is dus een voorbeeld. "Wij waren het eerste team dat zo ging samenwerken. Inmiddels staat er een fanatiek team dat ook veel lol heeft in het werk. We vallen niet op voor de burger, maar zijn niet meer te missen door ons werk."

 

Bron: RTV Oost

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief