Verzoek om marechaussee in Nieuw-Weerdinge afgewezen

Gepubliceerd op: 9-12-2023

Verzoek om marechaussee in Nieuw-Weerdinge afgewezen: 'Geen reden gekregen'
Er wordt geen marechaussee ingezet in Nieuw-Weerdinge om overlast van voornamelijk veiligelanders in het dorp tegen te gaan. Een verzoek daartoe van de gemeente Emmen is door het ministerie van Justitie en Veiligheid afgewezen.
Burgemeester Eric van Oosterhout baalt van dat besluit en is geïrriteerd over de gang van zaken. "Ik vind het heel spijtig. Ik vroeg niet om een heel peloton marechaussees, maar om koppeltjes", reageert hij. "Het gaat op twee manieren mis: de aanvraag wordt niet alleen afgewezen, maar ook nog eens met een heel kort briefje."

Reden niet bekend bij gemeente
Van Oosterhout vervolgt: "Het heeft ook te maken met bestuurlijke normen. Als iets lastig is, bel mij dan even zodat we het erover kunnen hebben." De burgemeester weet ook niet waarom zijn verzoek is afgewezen. "In het briefje staat eigenlijk geen reden." Bovendien kreeg Van Oosterhout de afwijzing te horen via de politiechef in Emmen.
Rondom Nieuw-Weerdinge en het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel wordt al langer overlast ervaren door buurtbewoners. De overlast komt vooral van zogeheten veiligelanders, dat zijn asielzoekers uit veilige landen die nagenoeg kansloos zijn voor een asielaanvraag.

Betrokken gemeenten hebben al om extra politie-inzet gevraagd, maar omdat dat lang duurt zijn, hoopte Emmen op meer marechaussees. "Wij dachten: een korte klap. Er lopen al wat rond in Ter Apel, we vroegen ons af of wij ook wat kunnen krijgen."

Gesprek
In Nieuw-Weerdinge worden al boa's, toezichthouders en straatcoaches ingezet, maar de gemeente had daar graag extra inzet willen zien. "We hebben er wel ogen en oren, maar het zou mooi zijn als er een aanvulling komt." Volgende week hoopt burgemeester Van Oosterhout meer tekst en uitleg te krijgen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Ondertussen blijft de overlast in het dorp aanhouden. "Ik heb er alle begrip voor dat het in Ter Apel nu alle hens aan dek is en dat er misschien belangrijkere zaken spelen rondom het aanmeldcentrum zelf. Maar ook de overlast voor de omgeving blijft aan aandachtspunt."


Bron: RTV Drenthe

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief