Drie broers opgepakt voor drugshandel, wapenbezit en witwassen

Gepubliceerd op: 20-1-2024

De drie Enschedese mannen die gisteren samen met vijf vrouwen werden opgepakt voor drugshandel, witwassen en wapenbezit zijn broers van elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost. Het trio 'geniet' al vele jaren de aandacht van politie en justitie in allerlei strafzaken.

Het gaat om de drie broers Z. met de intialen S., N. en F. als voornaam. Met name oudste broer S.Z. loopt al lang in het vizier van justitie. Hij kwam eerder met de sterke arm in aanraking voor vermogens- en geweldsdelicten en wapenbezit. De oud-marechaussee maakt volgens justitie onderdeel uit van de entourage van de Enschedese Satudarah-oprichter M.B. Net als de motorclub-voorman draagt S.Z. een beruchte tatoeage op de rug met Chinese karakters. Die tatoeage is met name negatief in het daglicht komen te staan door vier andere dragers ervan, de zogenoemde tattookillers. Een groep die door justitie wordt gezien als huurmoordenaars en door het OM de 'groep west' wordt genoemd.

De 'groep west' heeft het volgens de opsporingsdiensten al jaren aan de stok met 'groep oost', onder leiding van Satudarah-leider M.B. Tot die laatste groep zouden ook S.Z. en zijn broer N.Z. behoren. Tot een kleine 20 jaar geleden vormden de groepen Oost en West een vriendengroep. Maar nadat S.Z. als oud-marechaussee werd 'binnengelaten' en dezelfde tatoeage ging dragen, scheurde de groep uiteen.

Onderwereldoorlog
Groep Oost kwam recenter in het nieuws, omdat ze volgens de recherche een onderwereldoorlog uitvocht met een groep rondom drugscrimineel Simo D. De vete leidde tot verschillende (moord)aanslagen in Twente. S.Z. was één van de mannen waarop Simo D. het voorzien had, stelt justitie. In een interne politiememo is te lezen dat S.Z. geldt als vuurwapengevaarlijk.

Corrupte agent
Een kleine twee jaar geleden dook S.Z. weer op, ditmaal in een rechercheonderzoek met codenaam Gierst. Dat onderzoek draaide om een corrupte agent uit Hengelo, die meer dan 300 keer informatie uit politiesystemen lekte naar de onderwereld. De agent zou 'klem' zijn gezet door criminelen, die hadden ontdekt dat de agent verslaafd aan cocaïne was. S.Z. werd door de rechtbank veroordeeld als één van de opdrachtgevers, die de 'platte' agent opdracht gaven om informatie op te duikelen. Hij is in hoger beroep gegaan.
De corrupte agent werd tientallen malen verzocht om te kijken welke informatie er in de politiesystemen stond over de familie van S.Z. Uit die opgevraagde memo's van de politie bleek dat het opsporingsapparaat precies in kaart had met wie de broers Z. omgaan, waar ze wonen, en 'dat ze bekenden zijn in de drugswereld'. Zo werd één van de broers gespot in de haven van Rotterdam.
Corrupte agent lekte 300 keer geheime politie-info aan Twentse onderwereld in ruil voor drugs

In strafdossier Gierst is te lezen dat S.Z. destijds gebruik maakte van een cryptotelefoon met communicatieapp Encrochat. De politie wist op vernuftige wijze de berichten leesbaar te maken en kwam er zo achter dat gebruiker jaapstam@encrochat.com S.Z. moest zijn.
Door de berichten van 'jaapstam' op Encrochat mee te lezen, werd duidelijk dat S.Z. samen met een medestander de agent misbruikte om vertrouwelijke informatie boven water te krijgen. S.Z. was destijds al bevreesd dat de politie ook ander belastend materiaal had gezien in zijn chats.

Spyshop
Gisteren werd hij samen met zijn broers N.Z. en F.Z. aangehouden. Volgens justitie heeft ook N.Z. banden met de inmiddels verboden motorclub Satudarah. Tot 2016 was hij samen met S.Z. eigenaar van een spyshop. De derde broer F.Z. zit volgens de politie in het hennepcircuit. Zo werd hij verdacht van betrokkenheid bij een hennepstekkerij, een plek waar kleine wietplantjes worden opgekweekt. Zijn zwager staat in cryptotelefoons ook wel bekend als 'Stekkenboer'.
Of de drie broers en de vijf gister aangehouden vrouwen langer vast blijven, wordt morgen of vrijdag duidelijk. Volgens de recherche heeft het achttal in drugs gehandeld, geld witgewassen en zijn er wapens bij hen gevonden.


Bron: RTV Oost

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief