Expert schrikt zich lam van havens van Delfzijl en Harlingen

Gepubliceerd op: 10-2-2024

Schokkende ontdekking: 'Expert schrikt zich lam van havens van Delfzijl en Harlingen' | podcast Radio Ramkraak
Politie, marechaussee en douane hebben geen idee wat er ‘s nachts in de noordelijke zeehavens gebeurt. In onze misdaadpodcast Radio Ramkraak vertellen verslaggevers Bart en Wietske over hun schokkende ontdekkingen.

Bart en Wietske maakten met een expert een ronde door de havens van Delfzijl, Lauwersoog en Harlingen. „De expert vroeg zich af hoe dit mogelijk is”, zegt Bart. „We leven volgens hem in soort jaren zeventig stripverhaal in het noorden. Criminelen hebben hier alle ruimte.”

„Op dit plekje in de haven van Harlingen is een tijdje geleden een onderwaterscooter uit het water gehaald. Dus eigenlijk gewoon een torpedo met een handvat eraan”, vertelt Bart in de haven van Harlingen. Het apparaat werd gevonden nadat een vrouw de politie belde.
„Zij zag hier ’s avonds laat een duiker uit het water klimmen”, zegt Wietske. “Het zou een aanwijzing kunnen zijn dat duikers hier pakketten drugs onder schepen losmaken. Die dan hier naar binnen gesmokkeld worden.”

Het is onbekend hoe groot de problemen echt zijn, omdat er nauwelijks toezicht is. De burgemeester van Harlingen wil daarom aansluiten bij de keten mainports. „Dat betekent dat je meer geld krijgt en dat je dan ook meer bewaking hebt”, aldus Wietske.

Radio Ramkraak is de gezamenlijke misdaadpodcast van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Iedere week bespreken we verhalen over trends in de onderwereld, drugslabs, moord en belangrijke rechtszaken in het Noorden.

De verslaggevers van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben veel expertise in huis op het gebied van criminaliteit. We hebben het niet alleen over de feiten, maar leggen ook uit waarom en hoe misdrijven gepleegd worden. Presentator is Jeroen Kelderman.

 

Bron: Dagblad van het Noorden

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief