Syriër (48) veroordeeld tot 30 maanden cel voor mensensmokkel

Gepubliceerd op: 10-2-2024

Een 48-jarige Syriër is door de rechter in Hasselt veroordeeld omdat hij betrokken was bij mensensmokkel. Afgelopen zomer werd hij op de snelweg in Houthalen-Helchteren onderschept met in de koffer van zijn auto een opblaasboot, 40 reddingsvesten en jerrycans met brandstof. De rechter heeft hem veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan de helft met uitstel.
De man van 48 jaar werd op 15 augustus 2023 aan de afrit van de E314 in Houthalen-Helchteren onderschept door de Limburgse wegpolitie, terwijl hij achtervolgd werd door de Nederlandse Koninklijke Marechaussee. In de koffer van zijn auto lagen een opblaasboot, 40 reddingsvesten, jerrycans met benzine en twee luchtpompen voor de opblaasboot.

De man beweerde dat hij niet wist wat er in de auto lag. Hij dacht dat er kleding in de koffer lag die in Italië aangekocht was. Volgens het Limburgs parket was hij onderweg naar Noord-Frankrijk, Pas de Calais, waar het materiaal naartoe moest zodat vluchtelingen de gevaarlijke oversteek naar Groot-Brittannië konden maken. "Het is ongeloofwaardig dat de beklaagde niet wist wat hij vervoerde, want de zakken met reddingsvesten staken tot achter zijn autozetel", vertelde de openbare aanklager.

Aan zijn auto hing een Roemeens kenteken dat geseind stond. De Nederlandse Koninklijke Marechaussee was het voertuig aan het achtervolgen, totdat het in Houthalen aan de kant werd gezet. Later werd duidelijk dat de man geen grote rol had in de praktijken, maar hij deed het risicovolle, uitvoerende werk. Het speelde ook in zijn voordeel dat hij met de politie heeft meegewerkt.

De man kreeg 30 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Hij moet ook een boete betalen van 8.000 euro.


Bron: VRT Nws (B)

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief