Aanhoudingseenheid treft geen verwijt bij val verdachte van balkon

Gepubliceerd op: 22-2-2024

Op 2 mei 2023 vond in de Stuwstraat in Den Haag een aanhouding plaats door een aanhoudingseenheid van de Koninklijke Marechaussee. De man die aangehouden moest worden is hierbij van het balkon gevallen en zwaar gewond geraakt. De Rijksrecherche heeft, onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland, onderzoek gedaan naar de omstandigheden van de val. De conclusie is dat er sprake is van een ongeval, waarbij het door de aanhoudingseenheid toegepaste geweld geen rol heeft gespeeld.

Op dinsdag 2 mei ging de aanhoudingseenheid naar een portiekflat aan de Stuwstraat om daar een man aan te houden. Een van de leden van de eenheid positioneerde zich aan de achterkant van de flat, om van hieruit de woning en het balkon in de gaten te houden. Dit gebeurde met het oog op een eventuele vluchtpoging door de verdachte.

De man verscheen inderdaad op het balkon en reageerde niet op aanroepen door het lid van de aanhoudingseenheid, maar rende richting het balkon van de buren. Vervolgens heeft het lid van de aanhoudingseenheid een aantal zogenaamde beanbags uit zijn hagelgeweer afgeschoten. De man heeft zijn vluchtpoging voortgezet en is daarbij van het balkon gevallen. Er is door de aanhoudingseenheid eerste hulp verleend en de man is overgebracht naar het ziekenhuis.

Tijdens het onderzoek door de Rijksrecherche zijn forensische sporen onderzocht, is buurtonderzoek gedaan en zijn alle betrokkenen gehoord. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de man daadwerkelijk is geraakt door de beanbags. Er is geen relatie te leggen tussen het afschieten van de beanbags en de val van het balkon. Het Openbaar Ministerie concludeert dat de gevolgen van de val ingrijpend zijn voor de man, maar dat het lid van de aanhoudingseenheid geen strafrechtelijk verwijt gemaakt kan worden. Alle betrokkenen zijn van deze beslissing op de hoogte gebracht.

 

Bron: Openbaar Ministerie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief