Ergernis bij Defensie: gloednieuwe uniformen nu al doorverkocht op Marktplaats

Gepubliceerd op: 4-4-2024

Een soldaat meet je niet zomaar een nieuw pak aan. Bescherming, functionaliteit, individuele veiligheid en draagcomfort zijn heel belangrijk. Onlangs is het contract getekend voor de productie van nieuwe gevechtskleding met speciale print die - best apart - nu al wordt doorverkocht op Marktplaats. Hoe zit dat?

Alle militairen krijgen nieuwe gevechtskleding uit het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS). Na een uitgebreide testperiode is onlangs een fabriek gevonden in Duitsland die de lijn gaat produceren. Intussen beschikken steeds meer militairen al over een verbeterd interim kledingpakket.

De print van het nieuwe uniform is het Netherlands Fractal Pattern, NFP. Deze geblokte, grafische print vervangt het gevlekte patroon. De ontwikkeling van de nieuwe print nam tien jaar in beslag. Defensie werkte hiervoor samen met TNO. In gebieden over de hele wereld werden kleuren in kaart gebracht. Zodat de militairen zich met het nieuwe patroon beter bedekt kunnen opstellen in woestijnen, sneeuwgebieden en bossen.

Er bestaan vijf verschillende kleurencombinaties van het NFP. Zo krijgen marine-uniformen verschillende blauwtinten, NFP-Blue. Voor militairen in bosrijke en stedelijke gebieden in West- en Oost-Europa is een groene variant beschikbaar en wie werkt in de woestijn ontvangt een outfit met beige en lichtbruine kleuren.

Tientallen advertenties op Marktplaats
Al snel nadat de eerste militairen een interim kledingpakket hadden gekregen, verschenen aanbiedingen van de outfit op Marktplaats. Inmiddels staan tientallen advertenties online en daar komen wekelijks nieuwe bij. De prijzen variëren van een paar tientjes voor een T-shirt of sjaal tot driehonderd euro voor een grote rugzak of een complete outfit. Als bewijs van echtheid worden foto’s getoond van de labels. Daarop is te zien dat de spullen afkomstig zijn van het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf (KPU) van het ministerie van Defensie. Het KPU is de plek waar militairen nieuwe kleding in ontvangst nemen.

Volgens kapitein Tom van Hout, persvoorlichter van het ministerie van Defensie, is de online verkoop van uniformen een ’bekend probleem’. De kleding is eigendom van Defensie en wordt in bruikleen gegeven. Bij het pakket ontvangt de militair een contract waarin dit ook staat aangegeven. „De verkoop is dus niet alleen niet toegestaan, maar is ook een vorm van contractbreuk.”

Aangifte bij marechaussee
Wanneer wordt vermoed dat een militair zijn uniform doorverkoopt, kan aangifte bij de marechaussee worden gedaan. Die doet vervolgens strafrechtelijk onderzoek en draagt na afronding daarvan het dossier aan het Openbaar Ministerie Oost-Nederland over. Vervolgens neemt de officier van justitie een beslissing over de vervolgstappen. Er kan direct een strafbeschikking opgelegd worden of de zaak wordt voorgelegd aan de rechter. In het laatste geval moet de verdachte voor de militaire rechtbank in Arnhem verschijnen.

 

Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief