Al 6 jaar een hecht koppel

Gepubliceerd op: 20-4-2024

Al 6 jaar een hecht koppel: Jasper en speurhond Ice zoeken naar vreemdelingen in de haven
Als mechelaar Ice aan een nieuwe werkdag in de haven van Hoek van Holland begint, weet geleider Jasper (35) één ding zeker: "Als we een verstekeling vinden, pakken we hoogstwaarschijnlijk iemands droom op een beter leven af. Maar tegelijk voorkomen we ook een potentieel drama."

Zijn werk als geleider van migratiecontrolehond Ice bij de Koninklijke Marechaussee bezorgt hem vaak een dubbel gevoel. Je kunt het volgens Jasper nooit goed doen. "Je neemt mensen het betere bestaan dat ze zoeken af. Maar ik heb ook vaak genoeg met collega's meegemaakt dat als de hond niet was aangeslagen, ze mogelijk niet levend aan de overkant waren gekomen."

Schrijnende omstandigheden
Jasper komt van alles tegen: slachtoffers van mensensmokkelorganisaties die voor bakken met geld een kaartje kopen voor een transport, terwijl ze onder schrijnende omstandigheden bivakkeren. "Misschien raakt de zuurstof op en dan zitten ze als ratten in de val."

Of Albanezen die in hun thuisland voor een schamel loon zestig tot zeventig uur moeten werken. "Dat zijn mannen van mijn eigen leeftijd", zegt Jasper. "Als ik een Albanees was geweest onder dit soort omstandigheden, zou ik misschien ook huis en haard achterlaten."

Als we bellen met geleider Jasper, is hij op dat moment even aan het knuffelen met de bijna 7-jarige Ice. Een dag eerder wist het koppel het nieuws nog te halen: bij een controle van vrachtwagens die in Hoek van Holland de oversteek naar Engeland maken, vond de ijverige Ice drie verstekelingen uit, jawel, Albanië.

Klik
Geleider en hond zijn al bijna zes jaar samen en ze hebben een bijzondere band. Zijn werk in de Rotterdamse haven noemt Jasper een droombaan en zijn hond is zijn beste maatje. Vanaf het begin hebben ze een klik. "Al heb ik best snel een klik met honden", geeft hij toe.

Ice is een hond die perfect geschikt is voor het speuren naar mensen: slim, behendig en een wil om echt voor een baas te werken. "En hij bruist van de energie, dat vind ik echt mooi", zegt Jasper enthousiast.
Dat energieke moet ook wel, want een dagje vrachtwagens afspeuren is keihard werken. Het is zelfs zo intensief dat het een half uur werken, een half uur pauze is. "Dat is een gouden regel." En soms op warme dagen nog minder, want "als zijn tong op de grond hangt, is het tijd om rustiger aan te doen."
Het varieert hoeveel vrachtwagens Ice per dienst afspeurt, maar het kunnen er soms wel vierhonderd zijn.

Mensengeur
Ice is als energieke hond perfect geschikt voor dit werk: lopen, springen, blaffen, het kan allemaal. Ice is volgens Jasper minder geschikt voor het speuren naar explosieven. Daarvoor zijn honden nodig die rustiger te werk gaan en heel kalm op zoek gaan, want stel je voor dat het explosief afgaat.
Dé grote vraag: hoe speur je mensen op? Drugs, explosieven en geld zijn volgens Jasper een stuk makkelijker dan mensen. Een mens is veel complexer, zegt Jasper: "Ander schoeisel, andere shampoo." Iedereen ruikt anders en daarom is het volgens Jasper een kwestie van oefenen, veel oefenen.

Daarvoor moeten ze mensen verstoppen, steeds verder weg, op steeds moeilijkere plekken, achter muurtjes, in vrachtwagens, maar altijd met een ultieme beloning in het vooruitzicht. "En dan op een gegeven moment is-ie slim genoeg."

Hoe het kan dat een hond in staat is om een mens op te speuren is volgens Jasper nog altijd een groot raadsel. "Of het iemand uit Afghanistan of uit Alaska is, er is één gemeenschappelijke deler, maar wat? We dachten dat het uitgeademde lucht was, maar we zijn erachter dat dat het niet is."
Het is volgens de geleider waarschijnlijk een combinatie van uitgeademde lucht, ammoniak, de geur van bacteriën, maar wat het precies is? "Een hond kan niet praten, hè."

Koeltrailer
In zijn carrière heeft Ice inmiddels zo'n veertig vreemdelingen ontdekt. Iedere keer geeft dat voldoening, maar er is één verhaal waar Jasper erg trots op is. Zijn hond heeft een keer volledig zelfstandig, zonder hulp van Jasper, vreemdelingen ontdekt in een koeltrailer.
Koeltrailers zijn bedoeld voor het vervoer van gekoelde producten, zoals vleeswaren en bloemen. Die zijn vaak hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Een geurtje opsnuiven van binnen in de container is dan ook op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Ice begon een keer luid te blaffen bij zo'n koeltrailer.
Toen de deuren openden, was er nog altijd niks te zien, maar Ice was ervan overtuigd dat hij goed zat. En inderdaad, nadat een aantal pallets waren verwijderd, kwamen maar liefst zeven Albanezen tevoorschijn.

Pensioen
Jasper is trots op Ice, maar hij weet ook dat zijn mechelaar het werk hoogstwaarschijnlijk minder lang gaat volhouden dan zijn baasje. "Gemiddeld gaan ze na acht of negen jaar met pensioen, maar ik ga wil werk nog wel een tijdje langer doen."

Gelukkig heeft hij de keuze om te bepalen wat er met de hond gebeurt. Als het aan Jasper blijft Ice ook als pensionado bij hem. "Ik heb een dubbele kennel in de auto." Dus er is plek voor Ice en plek voor een nieuwe hond. "Ik ga alles op alles zetten dat hij zijn laatste adem bij mij uitblaast."

 

Bron: Rijnmond

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief